Vlada KS izdvaja milione: Zeleno svjetlo za nove skijaške staze, šestosjed, jezero, sređivanje Zetre

Bosna i Hercegovina
Vlada KS izdvaja milione: Zeleno svjetlo za nove skijaške staze, šestosjed, jezero, sređivanje Zetre
.

Vlada Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici dala je saglasnost Ministarstvu privrede za sufinansiranje više investicijskih projekata KJP “ZOI '84” u milionskim iznosima.

Osnovni ciljevi ovih projekata su podizanje konkurentnosti Ski centra Bjelašnica i unapređenje sportskih olimpijskih objekata u svrhu održavanja sportskih takmičenja, treninga, rekreacije i turističkih potreba građana kroz unapređenje infrastrukture.

Među njima je projekt izgradnje paralelnog ski lifta "K2” u iznosu do 2.800.000 KM.

„Instaliranjem novog paralelnog ski lifta K2 povećao bi se kapacitet i efikasnost vertikalnog transporta na Bjelašnici, smanjile bi se gužve, produžila turistička sezona, povećao bi se broj korisnika, što na kraju rezultira povećanje prihoda preduzeća“, obrazložio je ministar privrede Zlatko Mijatović.

Još jedan od danas odobrenih projekata je zamjena ski lifta Kotlovi, u iznosu do 3.300.000 KM. Ulaganje u izgradnju ski lifta Kotlovi se povećava kapacitet vertikalnog transporta na Bjelašnici kao i sigurnost eksploatacije, smanjile bi se gužve u donjem dijelu planine, produžila turistička sezona, povećao bi se broj korisnika, što na kraju rezultira povećanje prihoda preduzeća.

Također, izgradnjom novog lifta, kapacitet Kotlova bi se povećao za 100 posto, obzirom da je postojeći lift van funkcije.

Vlada je danas „dala zeleno svjetlo“ i za izgradnju nove šestosjedne žičare Štinji Do, za što je predviđeno 20.000.000 KM.

„Nova šestosjedna žičara Štinji Do omogućila bi rasterećenje gužvi na lokaciji Babin Do, povećanje kapaciteta vertikalnog transporta, te bi određeni broj korisnika koristio novu instalaciju umjesto već izgrađenog šestosjeda Olimpijski spust, što bi na kraju rezultiralo decentralizacijom skijališta, a lokaciju Štinji Do učinilo značajno frekventnijom", objasnio je ministar Mijatović. 

Ako dođe do realizacije predmetnog projekta, predviđa se povećanje prihoda preduzeća od oko 620.000 KM na godišnjem nivou, te je zaključeno da je ovo jedan od najznačajnijih kapitalnih projekta Ski centra Bjelašnica u narednom periodu. 

Ministarstvo privrede  sufinansirat će  i projekt skijaške staza Kolijevka 2, u iznosu do 2.000.000 KM. 

Ministri su danas podržali i sufinansiranje projekta izgradnje jezera Akumulacija III, u iznosu do 5.200.000 KM.  Na ovaj način uspostavlja se funkcionalan sistem osnježenja na skoro svim postojećim skijaškim stazama na Bjelašnici, značajno se pridonosi razvoju rekreativnog turizma.

Na današnjoj sjednici Vlade podržan je i projekt dogradnje sistema rasvjete ski staza, s iznosom do 1.000.000 KM. I na ovaj način želi se doprinijeti razvoju rekreativnog turizma, unaprijediti infrastruktura, te povećati broj posjetilaca i korisnika usluga ZOI 84, kao i povećanje prihoda preduzeća.

Odlukom Vlade danas je odobren i projekt “Ulaganja u rekonstrukciju i modernizaciju sportske dvorane Zetra- faza I” u iznosu do 3.580.000 KM. Osnovni cilj ovog investicionog projekta je rekonstrukcija, modernizacija i obogaćivanje sadržaja u Olimpijskom kompleksu Zetra., prenosi Radiosarajevo

Ne propustite