Najtužniji trenutak balkanske košarke: Dan kada je stradao Dražen Petrović

Objavljeno:07.06.2023 - 09:19
A A A Times Arial

Na današnji dan, prije 30 godina, u saobraćajnoj nesreći na autoputu Nurnberg - Minhen poginuo je jedan od najvećih jugoslovenskih košarkaša svih vremena Dražen Petrović.

Košarkaški Mozzart tragično je nastradao na vrhuncu slave, u 29. godini, kod Ingolstadta, vraćajući se se iz Poljske, gdje je igrao za Hrvatsku protiv Slovenije u kvalifikacijama za EP.

Kamion iz suprotnog smjera naletio je na „golf” kojim je upravljala njegova djevojka, njemačka manekenka Klara Szalanty.

Rođen je 22. oktobra 1964. godine u Šibeniku, sa samo 15 godina zaigrao je za prvi tim Šibenke, kasnije je prešao u Cibonu, sa kojom je dominirao u Jugoslaviji i Evropi (dva puta šampion Evrope).

Potom je jednu sezonu (1988-1989) odigrao za Real, prije nego što je otišao u najjaču ligu svijeta, prvo u Portland, a kasnije New Jersey, gdje je potpuno promijenio sliku o evropskim igračima i olakšao im put u Ameriku.

Za reprezentaciju Jugoslavije debitovao je na Olimpijskim igrama u Los Angelesu, gdje je osvojio bronzu.

Isto odličje i MVP priznanje osvojio je na Svjetskom prvenstvu u Španiji 1986, kao i na EP u Grčkoj 1987. godine.

Na Olimpijskim igrama u Seoulu osvojio je srebro, da bi najveće uspjehe ostvario na EP u Zagrebu 1989. i na SP naredne godine u Argentini osvajanjem zlatnih medalja, titulom MVP i najboljeg strijelca.

Po raspadu SFRJ predvodio je Hrvatsku do srebra na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992. godine i čuvenog finala sa originalnim američkim „Dream timom”.