ZAŠTO ZLATAN NIJE NI POMISLIO DA IGRA ZA HRVATSKU NI BOSNU? Godinama kružila LAŽ, a Ibra sve objasnio: Jesam ja Balkanac, ali...

Objavljeno:06.06.2023 - 10:48
A A A Times Arial

Zlatan Ibrahimović nije namjeravao da igra za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu iz jednostavnog razloga. Zato se odlučio za Švedsku

Jedan od najboljih napadača 21. vijeka Zlatan Ibrahimović odlučio je da se povuče iz fudbala, čime je sve iznenadio iako ima nepune 42 godine. Ibrahimović je pričao da želi novi ugovor sa Milanom i još jedan nastup za reprezentacijom Švedske na Evropskom prvenstvu 2024. godine, međutim medalja sa državnim timom ostaće mu nedosanjani san, iako bi je možda i imao da je kojim slučajem nastupao za zemlju porijekla svoje majke.

Zlatan je rođen 1981. godine u Švedskoj od porodice imigranata iz SFRJ. Otac Šefik Ibrahimović je Bosanac iz Bijeljine, dok je majka Jurka Gravić katolikinja iz Hrvatske. Iako je ponosan na svoje balkansko porijeklo, Zlatan Ibrahimović je želio da igra samo za Švedsku uprkos nagađanjima da ga žele Hrvatska i Bosna i Hercegovina.

Mnogo više pričalo se o reprezentaciji Hrvatske jer se početkom dvijehiljaditih pojavila informacija da je predsjednik tamošnjeg Saveza Vlatko Marković stigao u Malme kako bi pregovarao sa Zlatanom o njegovom nastupu za "vatrene". Nije uspio u tome i dugo je kružila teorija da je to zbog taksiste koji nije mogao da pronađe njegov dom u kome je čekao otac Šefik, pa se naljutio na Hrvate i zbog toga im je rekao ne. Naravno, ispostavilo se da to nije tačno, a godinama kasnije pokojni Vlatko Marković priznao je da je lagao da je Ibra blizu dresa Hrvatske.

"Nikad, barem kad se radi o nama, nismo razgovarali s Ibrahimovićem i predložili mu da igra za Hrvatsku. Kroz našu službu u HNS-u prošlo je preko šest hiljada mladih fudbalera iz BiH, jer smo svojevremeno pomagali tom Savezu. Nažalost, nismo znali za Ibrahimovića, niti iz BiH niti iz Hrvatske niko nas nije izvijestio da u Švedskoj postoji tako sjajan igrač. Zaista ga obožavam, svake godine glasam za njega kad se bira najbolji fudbaler. On je zaista fantastičan igrač", pričao je jednom prilikom Marković.

Pred meč Švedske i Hrvastke iz 2012. godine, Zlatan je definitivno stavio tačku na ove navode. "Već su me pitali za to... Moja majka je Hrvatica, otac iz Bosne, ali ja sam rođen u Švedskoj i u meni nikad nije postojala dilema za koga ću igrati. Iskreno, mislim da mi niko nikad nije prišao s pitanjem hoću li igrati za Hrvatsku ili Bosnu i Hercegovinu".

Dobro je poznato da je Zlatan Ibrahimović u odličnim odnosima sa mnogim fudbalerima sa Balkana, pa je tako godinama prijatelj Dejana Stankovića, odličan odnos imao je i sa pokojnim Sinišom Mihajlovićem, dok nikada nije krio da je upravo ovo podnijeblje razlog njegovog "ludog karaktera". "Nosim temperament Balkana u glavi. Porodično sam vezan za ovo podnijeblje, kod kuće pričamo ‘po naški’. Imam taj mentalitet i uvijek ću ga nositi u sebi", pričao je Šveđanin.

Vidjećemo samo kako će Zlatan Ibrahimović izdržati bez fudbala u kome je svakim danom još od devedesetih, a tokom bogate karijere nastupao je za Malme, Ajaks, Juventus, Milan, Inter, Barselonu, PSŽ, Mančester junajted i L.A. Galaksi. Karijeru je završio sa 511 golova na klupskom nivou kraj svog imena, dok za reprezentaciju Švedske ima učinak 122 meča i 62 gola.