"ZA 20 MINUTA SVE JE POTOPLJENO!" Kuće u Kosjeriću plivaju u vodi, evo kakvo je stanje od jutros

Objavljeno:06.06.2023 - 08:48
A A A Times Arial

Bujični tokovi koji su se, uslijed obilnih padavina jučer tokom večernjih sati u opštini Kosjerić, tačnije naselju Brajkovići, izlili, povukli su se u svoja korita. Voda je poplavila dvadesetak domaćinstava u tom naselju i prodrla u pomoćne i stambene objekte.

- Bukvalno 20 minuta je padala kišica, voda je nadolazila polako, slivala se sa brda, loše su nam cijevi, loše su nam kanalizacije i podzemne vode, dovoljno je bilo i 15 minuta da voda pređe preko praga. Do pola metra je voda dolazila u prizemlju, u podrumu je bila i do metar, u dvorištu je bilo do metar vode. Nije imala gdje da odlazi. Jednostavno, viša sila - rekla je Danijela Pavlović, mještanka Brajkovića, kojoj je voda poplavila kuću, ali i poslovne objekte.

Ona je dodala da ovo nije prvi put da voda plavi ovaj dio opštine Kosjerić, ali da nikada nije tolika količina vode ušla u objekte.

- Kada sam došao da im pomognem, točkovi kamionski idu dole, niz put, ne možemo da ih uhvatimo. Vratio sam dvadesetak komada, ali ima ih još po polju da ih donosimo. Ovo je strašno - rekao je Mihajlo Jeftović.

Predsjednik opštine Kosjerić Žarko Đokić kao najveći problem nakon povlačenja vode istakao je zamućivanje izvora pijaće vode sa koga se napaja čitava opština Kosjerić, ali je izrazio nadu da će taj problem u toku dana biti riješen i da će mještani dobiti pijaću vodu.

- Voda se trenutno povukla. Pljusak koji je trajao svega pola sata je napravio katastrofu, gdje se voda izlila u dvadesetak domaćinstava. U tim domaćinstvima je voda ušla u kuće. Voda se povukla, posljedice su sanirane. Put Valjevo-Kosjerić je osposobljen, nadamo se da neće više biti kiše, ovo su bujične poplave koji nam iz dana u dan nanose sve veće probleme. Nadamo se da će kiša stati i da će situacija biti bolja po nas. Što se tiče opštine Kosjerić, imamo problema i sa pijaćom vodom. U Brajkovićima se nalazi izvor, bušotina Despotovići koja se trenutno zamutila - rekao je za Đokić za Tanjug.

On je rekao da će jutros zasjedati štab za vanredne situacije i da će razmotriti trenutnu situaciju u mesnoj zajednici Brajkovići, što će diktirati dalje korake.

Na samom ulasku u naselje Brajkovići, voda sa lokalnog potoka potkopala je potporni zid koji prijeti da daljim urušavanjem ugrozi most preko rijeke.

Đokić je naglasio da će pri rješavanju tog problema biti konsultovani stručnjaci JP "Srbijavode", kako eventualnim obrušavanjem ne bi došlo do začepljenja mosta i novih izlivanja.

(Telegraf)