PREGLED DANAŠNJIH DEŠAVANJA U UKRAJINI: Evo šta je do sada obilježilo 468. DAN RATA

Svijet
PREGLED DANAŠNJIH DEŠAVANJA U UKRAJINI: Evo šta je do sada obilježilo 468. DAN RATA
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u utorak da uništavanje kritične južne brane potvrđuje da Rusi "moraju biti protjerani iz svakog kutka ukrajinske zemlje".

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u utorak da uništavanje kritične južne brane potvrđuje da Rusi "moraju biti protjerani iz svakog kutka ukrajinske zemlje".

Njegove izjave dolaze u trenutku kada kijevske snage izvještavaju o uspješnom napredovanju na istoku zemlje i kako Moskva tvrdi da je odbila "ofanzivu velikih razmjera" ukrajinskih trupa.

Ovo je pregled posljednjih dešavanja:

- Kontraofanziva Kijeva: Ukrajinska ofanziva se „odvija u nekoliko pravaca“ u istočnom dijelu zemlje, prema zamjenici ministra odbrane Hani Maliar. Ukrajinske trupe napredovale su u blizini grada Bakhmuta, rekao je Maliar. Šef ruske plaćeničke grupe Wagner rekao je da su ukrajinske snage vratile dio zemlje sjeverno od grada. U međuvremenu, najviši američki general rekao je za CNN da je Ukrajina "veoma dobro pripremljena" za kontraofanzivu, ali da je "prerano reći kakvi će se ishodi dogoditi".

- Ruske tvrdnje: Ministarstvo odbrane Rusije je u utorak tvrdilo da su ukrajinske snage pretrpjele "teške gubitke" tokom neuspješnog pokušaja napredovanja na jugu Donjecke regije u ponedjeljak. Tvrdi se da su ruske snage uništile "28 tenkova, uključujući osam glavnih borbenih tenkova Leopard... i 109 oklopnih borbenih vozila". Najnovije tvrdnje iz Moskve dolaze nakon što je rusko ministarstvo u ponedjeljak saopćilo da su njegove trupe odbile "ofanzivu velikih razmjera" ukrajinskih snaga u južnom Donjecku. Poznato je da Moskva iznosi naduvane tvrdnje o ukrajinskim gubicima, a CNN nije mogao nezavisno provjeriti izvještaje.

-Napad u Harkovu: 57-godišnji muškarac je ubijen, a devetoro je ranjeno u ruskom napadu na sjeveroistočnu ukrajinsku oblast Harkov u ponedjeljak, prema ukrajinskim zvaničnicima. Raketni napad gađao je stambeno područje u gradu Balaklija, rekli su zvaničnici.

- Podrška Zapada: Prilikom posjete Kijevu, britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly rekao je predsjedniku Volodimiru Zelenskom da će Ujedinjeno Kraljevstvo nastaviti podržavati Ukrajinu. Kasnije je ukrajinski premijer Denys Shmyhal rekao da su grupe ukrajinskih pilota odabrane za obuku u Velikoj Britaniji gdje će naučiti upravljati modernim borbenim avionima.

- Mreža sabotaže: Ukrajina je razvila mrežu agenata i simpatizera unutar Rusije koji rade na izvođenju akata sabotaže, izjavilo je za CNN više ljudi upoznatih s američkim obavještajnim službama. Američki zvaničnici vjeruju da su ovi proukrajinski agenti izveli napad na Kremlj u svibnju lansirajući dronove iz unutrašnjosti Rusije.

Ne propustite