Zavjet tišine i pokušaj probijanja ruskih čvrstih linija: Ovo bi mogao biti prvi dan dugoočekivane ukrajinske protuofanzive

Svijet
Zavjet tišine i pokušaj probijanja ruskih čvrstih linija: Ovo bi mogao biti prvi dan dugoočekivane ukrajinske protuofanzive
,

Imajući u vidu da je za ukrajinsku veliku proljetnu protuofenzivu, barem kalendarski, ostalo još malo vremena, bilo je za očekivati da će ista, u nekakvom obliku, krenuti ovih dana. Sudeći prema informacijama koje stižu s istoka Ukrajine, konkretno regije Donjeck, čini se da je ista i krenula. Ruski vojni izvori navode kako su ukrajinske snage pokrenule silovite napade na nekoliko točaka nastojeći probiti ruske obrambene linije. Tvrde da ukrajinski proboj nije uspio te da je ukrajinska strana izgubila "na stotine vojnika". Jasno, koliko je to točno tek se treba vidjeti jer ukrajinska strana tijekom dana nije dala previše komentara, a tijekom vikenda njihovo ministarstvo obrane čak je objavilo propagandnu snimku u kojoj se sve vojne aktere poziva na "tišinu", odnosno na čuvanje elementa iznenađenja.

No, ako su ukrajinske snage zaista pokušale probiti ruske linije u Donjecku to baš i ne bi bilo neko veliko iznenađenje jer Rusi se već mjesecima pripremaju baš za taj scenarij vjerujući da će ukrajinska vojska pokušati upravo tamo zadati najveći udarac, odnosno zabiti klin kroz rusku obranu.

Uvijek je bilo jasno da se najtočnija i najbrža informacija o stanju na terenu ne može dobiti kroz službene kanale koji podatke puštaju selektivno. U ovom slučaju, kao i kod drugih ključnih trenutaka, publika se okreće "ratnim blogerima", odnosno pristašama na strani Moskve i Kijeva koji kroz svoje mreže kontakata i poznanika najčešće prvi objavljuju aktualna stanja na terenu. Jasno, i njihova izvješća mogu biti krajnje subjektivna i netočna, ali prošlih mjeseci ipak se pokazalo da često mogu biti i vrlo precizni.

Blogeri na strani Moskve objavili su jutros da su ukrajinske snage pokrenule velik napad na istoku Ukrajine, na prostoru gdje se front nije znatno pomicao već mjesecima. Tvrdi se da su ukrajinske snage pokrenule napade na više mjesta odjednom.

Iako službeni ruski izvori tvrde da je ukrajinska ofenziva odbačena, dva ruska izvještaja s prostora online medija i foruma navode kako su se ukrajinske snage probile na dva mjesta.

Što pak kažu službeni ukrajinski izvori? Tijekom jutra informacija gotovo da nije ni bilo, a onda se oglasio zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga, Aleksandar Sirski. Poručio je kako se ukrajinske snage "kreću naprijed", između ostalog i oko grada Bahmuta na sjeveru regije Donjeck. Podsjetimo, Ukrajina nikad nije priznala potpuni gubitak Bahmuta, grada za koji se ratovalo još od kolovoza prošle godine. Ukrajinske snage tvrde da drže još jedan manji dio grada na jugozapadu te da planiraju od tamo pokrenuti ofenzivu s ciljem vraćanja kontrole nad cijelim gradom.

No, Sirski u svojem današnjem komentaru nije ništa govorio o bilo kakvoj protuofenzivi. Jasno, ukrajinska taktika mogla bi biti i dobro informacijski osmišljena. Mogu recimo pokušati veliki proboj kroz ruske redove i ako isti uspije naknadno mogu obznaniti da je to upravo bio početak dugoočekivane protuofenzive. Ako pak proboj ne uspije mogu jednostavno prešutjeti cijelu stvar, kao što se i sugeriralo u propagandnoj snimci tijekom vikenda gdje se vojsku i sve relevantne izvore poziva na "zavjet šutnje".

Glavni stožer ukrajinske vojske u svojem redovnom izvješću objavio je tek da je zabilježeno 29 obračuna na prostoru regija Donjeck i Lugansk.

Ukrajinski pak Centar za strateške komunikacije nije direktno adresirao ruske tvrdnje, ali su poručili kako se može očekivati "da će ruska strana širiti laži".

"Cilj im je demoralizirati Ukrajince i navesti javnost, čak i vlastitu, da pomisle što im oni predstavljaju. Ruski propagandisti širit će lažne informacije po pitanju protuofenzive, njenim pravcima i gubicima na strani ukrajinske vojske", navodi se u izjavi.

Ukrajinski ministar obrane Aleksej Reznikov tijekom jučerašnjeg dana je pak na Twitteru objavio kriptičnu poruku u kojoj citira poznatu pjesmu "Enjoy the Silence" (Uživajte u tišini) engleskog sastava Depeche Mode. Neki su zaključili da je to znak da ofenziva kreće, ali da će se o njoj i njenom djelovanju maksimalno šutjeti.

No, od jutros tišine na istoku Ukrajine definitivno više nema, čak ni na mjestima gdje je zaista bilo tiho već tjednima, čak i mjesecima.

Prema nekim ruskim ratnim blogerima borbe su zabilježene na više mjesta diljem fronte, ali naročito oko Vuhledara, grada koj se nalazi oko 150 kilometara sjeverozapadno od Bahmuta.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je u međuvremenu video snimku za koju tvrde da prikazuje nekoliko uništenih ukrajinskih vojnih vozila. U konkretnom izvješću, od ranog jutra, navodi se da su ruske snage eliminirale ukupno 250 ukrajinskih vojnika. Očekivano, u izvješću se ne navodi ima li gubitaka s ruske strane.

Istaknuti ruski vojni bloger, Semjon Pegov, koji izvještava pod nazivom "War Gonzo", rekao je kako ukrajinske snage napadaju kod mjesta Velika Novosilka. To je naselje koje se nalazi zapadno od Vuhledara. "Žestoka borba traje tamo", rekao je.

Drugi vojni blogeri s ruske strane također navode kako se teške borbe vode oko Vuhledara, ali i oko Soledara i Bahmuta.

Podsjetimo, neke od glavnih ruskih vojnih pobjeda u zadnje vrijeme bile su one za Soledar i Bahmut. Kad bi ukrajinska vojska ovdje uspjela napraviti preokret to bi bez sumnje bio jako veliki udarac po Rusiju.

Što je pak s napadima na ruskom teritoriju, odnosno u regiji Belgorod? Nije li to isto dio ukrajinske protuofenzive? Neki smatraju da jest. Iz Kijeva već neko vrijeme tvrde da "puno toga može biti protuofenziva" (možda i napad dronovima na Moskvu?). No, prekogranični napadi na regiju Belgodor mogli bi biti pokušaji skretanja pažnje i pomutnje kako bi se dobio potencijalni element iznenađenja na istoku zemlje.

Dakako, valja podsjetiti kako je glavni deklarirani ukrajinski cilj vratiti kontrolu nad dijelovima zemlje koji se nalaze pod okupacijom ruskih snaga. To bi značilo izbacivanje ruskih snaga iz regija Donjeck, Lugansk, Zaporožje i Herson, a u konačnici i s prostora poluotoka Krima koji je pod ruskom kontrolom još od 2014. Jasno, malo tko vjeruje da bi Ukrajina mogla biti u stanju izbaciti rusku vojsku s Krima, odnosno da bi Moskva takvo što dopustila. No, bilo kakvo izbacivanje ruskih snaga s prostora istočne Ukrajine bio bi značajan uspjeh za Ukrajinu, potencijalno bi čak mogao biti i povod za okončanje rata kroz mirovne pregovore (iako trenutačno nijedna strana ne sugerira da je spremna za to).

Ako ukrajinska protuofenziva i jest "službeno" (čak i bez potvrde) počela danas, teško da će se ista svesti na blitzkrieg. Ukrajinski saveznici već su u više navrata objavili satelitske snimke ruskih ukopanih pozicija diljem fronte. Rusija se dosta dugo spremala za ovaj sudar i probiti njihove linije neće biti jednostavno. S druge strane ukrajinska protuofenziva toliko je dugo već spominjana da je bilo jasno da se "nešto" moralo dogoditi, više prije nego kasnije, jer unatoč porukama potpore, Kijev se sad već nalazi pod poprilično velikim pritiskom da počne preuzimati inicijativu na bojištu nakon što su od zapadnih saveznika dobili velike količine naoružanja, uključujući i naprednog kao što su moderni Leopard 2 tenkovi.

Ne propustite