OVAKO JE IZGLEDALA KĆERKA SULEJMANA VELIČANSTVENOG I HUREM: Majka joj bila FATALNA ZAVODNICA, a ona.. (FOTO)

Zanimljivosti
OVAKO JE IZGLEDALA KĆERKA SULEJMANA VELIČANSTVENOG I HUREM: Majka joj bila FATALNA ZAVODNICA, a ona.. (FOTO)
.

Hurem sultanija bila je omiljena žena osmanskog sultana Sulejmana Veličanstvenog i njegova vjenčana supruga. Bila je i majka šestoro njegove djece – Sultana Selima II, nasljednika Sulejmana I, prinčeva Mehmeta, Bajazita i Džihangira, kao i kćerke Mihrimah sultanije.

Upravo je plavokosa djevojčica Mihrimah bila miljenica sultana Sulejmana, a rođena je 1522. godine u Istanbulu.

Njeno ime u prijevodu sa persijskog znači "sunce i mjesec". Legende kažu da joj je ime dala njena nana Ajše Hafsa, koja je na taj dan vidjela pomračenje sunca.

Njeni savremenici su tvrdili da je oštar um naslijedila od majke, a spoljašnji izgled od oca. Takođe, niko od njih nije tvrdio da je prelijepa, već više ambiciozna i dominantna, nešto poput "muškarca u suknji", piše Espreso.

1073119-profimedia0332069539-ff

foto: Profimedia

Prema tvrdnjama istoričara Mustafe Selanikija iz 16. vijeka, ona je bila ubjedljivo najpoštovanija žena tog doba. Ipak, to je nije spasilo braka iz interesa 1539. godine, kada je otac Sulejman udao za Rustem-pašu.

Dosta starijeg, ali ambicioznog čovjeka koji se munjevito peo na ljestvici i u narednim godinama postao i veliki vezir. Par je do njegove smrti 1561. godine dobio najmanje dvoje djece, o čijoj sudbini se do danas ne zna mnogo.

Nema dokaza da je Mihrimah sa svojom majkom bila umiješana u ubistvo polubrata i po zakonu budućeg osmanskog sultana Mustafe, iako su mnogi vjerovali da je ona ipak neumorno radila na tome da na presto dođe njen brat uz pomoć muža i majke.

Šta god da je istina, mnogi joj ovo nisu uzimali za zlo jer da 1553. godine, sultan Sulejman nije naredio pogubljenje Mustafe, sva njena braća bi najvjerovatnije bila pogubljena nakon njegovog stupanja na prijesto.

Nakon smrti majke, 1558. godine ona je preuzela ulogu Sulejmanovog savetnika i osobe od povjerenja. Ubrzo je počela da obavlja određene državne poslove i da ga mijenja u odsustvu.

1382389-tizian-121-ff

foto: Wikipedia

A kada je tri godine nakon smrti majke i njen suprug preminuo, ona je ponudila da se uda za novog velikog vezira Semiz Ali-pašu - što je on odbio. To je bio trenutak kada je odlučila da se više neće udavati, pa se vratila u kraljevsku palatu.

Vremenom je njen uticaj rastao, dok je njeno mišljenje Sulejman cijenio više od ostalih. Toliko da je najvjerovatnije ona bila ta koja je podržala očevu odluku da pokrene kampanju u Ugarskoj, 1566. godine, tokom koje on i umire.

A kada je na tron došao sultan i njen brat Selim II, on je nastavio da traži savjete i poštuje odluke svoje sestre, iako je princeza riješila da se od tog trenutka preseli u Stari dvor i nastavi život u miru.

Umrla je 1578. godine, nadživjevši svu svoju braću i sestre. I opet je Mihrimah dobila poštovanje kakvo ni jedno drugo dijete Sulejmana Veličanstvenog nije, ona je jedina sahranjena pored njega u Sulejmanovoj džamiji.

Ne propustite