AHATOVIĆ O SITUACIJI NA KOSOVU: Srbija se treba odreći politike konflikta!

Bosna i Hercegovina
AHATOVIĆ O SITUACIJI NA KOSOVU: Srbija se treba odreći politike konflikta!
,

Situacija na Kosovu i dalje predstavlja izvor nemira i potencijalnu nestabilnost za cijelu regiju.

O mogućim narednim koracima međunarodne zajednice, ali i predstavnika vlasti Srbije i Kosova, te o mogućim opasnostima od nastavka eskalacije sukoba, u današnjem izdanju emisije “Dobar dan BiH” Elma Odobašić razgovarala je s Nedžadom Ahatovićem, vojno-političkim analitičarem.

Ahatović je na početku rekao kako se Srbija trenutno nalazi pred izborom.

Izbor je jasan, da li će nastaviti politička poricanja ili će se odmaći od te konfliktne politike. S druge strane Kosovo traži ravnopravnost. Neki razgovaraju sa svojom pokrajinom, a neki misle da razgovaraju sa svojom pokrajinom, nije jasno o čemu se pregovara. Ovaj njemačko-francuski prijedlog je na ledu ili je na nekom preispitivanju. Tako da je ovo konfuzna situacija o kojoj se Srbija ne može odlučiti – rekao je Ahatović.

Da li će se Srbija odreći politike poricanja odgovornosti, šta je radila 90-tih, ili će nastaviti ovu politiku u kojoj ima samo podršku rusko-kineskog bloka? Da li će, kako će i na koji način, Ahatović kaže se nada da neće biti konfliktnih situacija, kao ovih u prethodim danima, gdje je morao da interveniše KFOR.

Posljednji nemiri ugrozili su saradnju između Kosova i Zapada.

Ta politika koja se kordinira između Brisela i Washingtona, na način da se favorizira određena strana kako bi se stabilizirao kompletan region. S obzirom na to da se od Srbije pokušava izvući promjena dresa, odnosno da prekine saradnju sa Ruskom Federacijom, jer Srbija još uvijek kalkuliše sa nekim pristupima međunarodne zajednice. Pokušava se sa metodom otvorene ruke prema Srbiji da se ona uključi. Prave se ustupci. Diplomatija radi punom parom i to nije loše samo je metodologija pogrešna – naglasio je Ahatović.

Smatra kako će se mali igrači, Bošnjaci, kosovski Albanci i Crnogorci okrenuti drugim partnerima.

Imate raznih interesanata, od Turske do raznih kompanija iza kojih stoji kina… mnoštvo je tu stvari na kojima se može graditi vanjska politika – istako je Ahatović.  

Spomenuo je i je kako se Vučić pokajao, jer je prišao Zelenskom.

Zelenski je njega prepoznao i rekao mu je šta je imao da kaže. Ima potpuno moralno prvo na to, jer se on nalazi u situaciju u kojoj smo se mi nalazili 90-tih godina – rekao je Ahatović, te dodao:

Sada se stavlja znak pitanja da li se podržavaju jedinstvene države BiH i Kosovo kao država? S obzirom da je Kosovo od 2008. godine država. Da li su sve opcije otvorene? Oko svega se pregovara kako bi se Srbija odobrovoljila da pristupi NATO-voj porodici. U tom kontekstu moraju stvari biti jasnije od američke strane. Mi u BiH imamo moralno uporište. Ovdje su počinjeni zločini, genocid.. napustite li to stajalište vi dovodite vlastiti kredibilitet u pitanje.  

Još jedna stvar koju je potcrtao jeste da Srbi mogu da funkcionišu u višenacionalnim sredinama samo ako su većina.

Kako su oni došli do te većine sa aspekta politike Beograda je nebitno. Da li je to progon, genocid, paljenje, ubijanje, silovanje potpuno je nebitno. SAD i EU žele da se Srbija odmakne od te politike i da zauzme više prozapadni i proevropski stav – rekao je Ahatović.

Komentarisao je i situaciju u Srbiji, gdje je rekao da je Vučić neko na koga su građani usmjerli svoje nezadovoljstvo zato što je na vlasti preko 10 godina.

On pokušava da amortizuje sa narativom o vraćanju Kosova, ali ne obraća pažnju na činjenicu da dobije ono što želi, da bi onda srpski parlament morao da sadrži najmanje jednu trećinu albanskih predstavnika – rekao je Ahatović.   

Ne propustite