Kontra američkog pritiska: Saudijska Arabija snažno smanjuje proizvodnju nafte što ide na ruku Rusiji

Svijet
Kontra američkog pritiska: Saudijska Arabija snažno smanjuje proizvodnju nafte što ide na ruku Rusiji
-

Saudijska Arabija poručila je da će u srpnju smanjiti proizvodnju za milijun barela dnevno, a OPEC+ skupina poručila je da će se proizvodnja smanjiti za dodatnih 1.4 milijuna barela dnevno od 2024. godine. Podsjetimo, OPEC+ čini oko 40% svjetske sirove nafte i odluke ovog kartela mogu imati veliki utjecaj na cijene nafte.

U azijskoj trgovini u ponedjeljak sirova nafta porasla je za čak 2.4% prije nego što se zaustavila na oko 77 USD po barelu.

Ukupna smanjenja proizvodnje, koju je skupina OPEC+ poduzela od listopada 2022., dosegla su 3.66 milijuna barela dnevno, potvrdio je zamjenik ruskog premijera, Aleksandar Novak.

Rusija je inače ključna članica OPEC+ grupacije, a svako smanjenje proizvodnje u ovom trenutku ide na ruku Rusiji jer raste cijena energenata (glavni ruski izvozni proizvod). SAD je pokušao na razne načine natjerati Saudijsku Arabiju da povećaju proizvodnju nafte, ne bi li na taj način nanijeli štetu ruskoj ekonomiji. No, Saudijska Arabija odlučila je učiniti upravo suprotno.

Ne propustite