Turski predsjednik Erdogan predstavio novi kabinet

Objavljeno:03.06.2023 - 23:36
A A A Times Arial

Nakon što je predsjednik Erdogan položio zakletvu za treći mandat turskog predsjednika, u Ankari je predstavio i novi sastav turskog kabineta.

Recep Tayyip Erdogan je, nakon što je danas svečano položio zakletvu za treći mandat predsjednika Turske imenovao novi kabinet koji ima 17 ministara.

U obraćanju na konferenciji za medije u Predsjedničkoj palati u Ankari, Erdogan je istakao kako je Turska danas snažnija nego jučer.

“Turkiye je danas snažnija nego jučer, kao i naša demokratija. Zajedno ćemo i dalje služiti Turskoj“, rekao je Erdogan. Zahvalio je svim ministrima koji su bili u prethodnom kabinetu, a potom saopćio i imena ministara koji će činiti novi kabinet.

Cevdet Yilmaz imenovan je za potpredsjednika Turske. Ali Yerlikaya imenovan je za ministra unutrašnjih poslova Turske, a novi ministar vanjskih poslova Turske Hakan Fidan.

Ministar pravde će biti Yilmaz Tunc, ministarka porodice i socijalne politike bit će Mahinur Ozdemir Goktas, a ministar rada Vedat Isikhan.

Mehmet Simsek je novi ministar trezora i finansija Turske, ministar odbrane je Yasar Guler, a ministar obrazovanja Yusuf Tekin.

U novom sastavu turskog kabineta na dužnosti ostaju ministar zdravstva Fahrettin Koca i ministar kulture i turizma Mehmet Nuri Ersoy.

Ministar okoliša, urbanizacije i klimatskih promjena je Mehmet Ozhaseki, a novi ministar energetike i prirodnih resursa Alparslan Bayraktar. U novom sastavu je i ministar omladine i sporta Osman Askin Bak.

Ministar industrije i tehnologije je Mehmet Fatih Kacir dok je ministar poljoprivrede i šumarstva Ibrahim Yumakli. Za ministra trgovine imenovan je Omer Bolat, a ministra prometa i infrastrukture Abdulkadir Uraloglu.

Erdogan je danas položio zakletvu za svoj treći mandat predsjednika Turske, i drugi nakon prelaska zemlje na predsjednički sistem upravljanja.

Potom je posjetio mauzolej osnivača i prvog predsjednika Republike Turske Mustafe Kemala Ataturka, nakon čega se obratio na svečanosti u Predsjedničkoj palati.

Erdogan je prvi put na funkciju predsjednika države izabran na izborima 2014. godine, a ujedno i je i prvi direktno birani predsjednik te zemlje.

U drugom krugu predsjedničkih izbora pobijedio je sa 52,18 posto glasova, dok je opozicioni kandidat Kemal Kilicdaroglu osvojio 47,82 posto, pokazali su konačni rezultati koje je objavila Vrhovna izborna komisija Turske.