KONAČNO GOTOV NALAZ VJEŠTAKA-BALISTIČARA O MASAKRU U ŠKOLI: Kosta obučavan kao specijalac, sijao smrt sa 10 metara, evo šta su sve zaključili

Region
KONAČNO GOTOV NALAZ VJEŠTAKA-BALISTIČARA O MASAKRU U ŠKOLI: Kosta obučavan kao specijalac, sijao smrt sa 10 metara, evo šta su sve zaključili
Bio je izuzetno precizan. Nije ga poremetila ni vriska djece u učionici, navodi izvor Srpskog telegrafa iz istrage.

Bio je izuzetno precizan. Nije ga poremetila ni vriska djece u učionici, navodi izvor Srpskog telegrafa iz istrage.

Balističari koji se bave istragom zločina u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar koji je počinio učenik sedmog razreda Kosta Kecmanović (13), prije tačno mjesec dana, došli su do zaključka da je dječak bio obučen da ubija kao vrhunski specijalac.

Do šokantnih podataka došlo se preciznim mjerenjem i razotkrivanjem uglova pod kojima je maloljetni ubica rešetao djecu i ispalio smrtonosne hice u devetoro drugara i radnika obezbjeđenja Dragana Vlahovića, a ranio nastavnicu historije Tatjanu Stevanović i još petoro djece.

- Dječak je iz donjeg rakursa pucao u čuvara, koji je stajao ispred ili sjedio ispred njega. To se i dalje vještači, ali, u svakom slučaju, mnogo je teško pogoditi metu iz tog položaja. I najboljima može da se omakne i da promaše, a Kosta je poslije čuvara Vlahovića upucao i tri djevojčice, tu na hodniku i to s razdaljine ne manje od devet metara, a moguće i do 12 metara. Pucao je i bio izuzetno precizan. Nije ga poremetila ni vriska djece u učionici, a ni ruka mu nije zaigrala budući da je profesionalno pucao u serijama - objasnio je izvor iz istrage za Republike.

Ovim je potvrđeno i da je Kecmanović vježbao gađanje uz oca Vladimira, koji je također u pritvoru zbog sumnje da je omogućio sinu da koristi oružje jer ga nije držao pod ključem, kao i da je dječaka, protivno zakonu, vodio u streljanu i da trenira ersoft. Stručnjaci za oružje saglasni su da je dječak-ubica obučavan profesionalno.

- On nije mogao steći iskustvo nakon tri posjete streljani da s takvom preciznošću ubija drugove, kao što je to učinio - rekla je Ana Simonović, stručnjak za oružje.

Kako je precizirala Simonovićeva, koja ima sertifikate za rukovanje gotovo svim vrstama vatrenog oružja, dječak je prošao obuku, ali ne u streljani, već je aktivno trenirao ersoft, odnosno vojnotaktičku simulaciju, a to je koristio za svrhe ovog zločina.

- Otac je dječaka vodio na treninge ersofta i zajedno su vježbali "antistres igru današnjice" - istakla je Simonovićeva.

Objašnjenja radi, treninzi ersofta, baš kao što je to slučaj i s pejntbolom aktivnostima, podrazumijevaju simulaciju borbi s autentičnim oružjem i vojnom taktikom. Na treninzima se koriste pištolji i puške koji su izvrsna replika pravog oružja, a napunjeni su kuglicama veličine 6 mm, koje se prave od plastike.

Osim oca, koji je zvanično osumnjičen u istrazi zločina, i majka dječaka Miljana Kecmanović je saslušavana u vezi sa sumnjom da je zanemarivala dijete i zlostavljala ga. Ona je ove navode negirala i predložila sudu da ispita sinovljeve predavače, a prije svih, psihologa i pedagoga zaposlenih u školi.

Ne propustite