MNOGE NERVIRAJU NOVI ČEPOVI NA AMBALAŽAMA! Evo zašto ne mogu da se odvoje i kako se koriste - važni su iz VIŠE RAZLOGA

Objavljeno:03.06.2023 - 17:56
A A A Times Arial

Posljednjih dana i nedjelja ono što mnoge, pored ostalih svakodnevnih sitnica, dovodi do "ludila" jesu najnoviji čepovi na plastičnim i kartonskim ambalažama od sokova, vode, mlijeka... Na društvenim mrežama mogu se naći brojni komentari, uglavnom iznerviranih ljudi, ali i riječi žalbe na nove plastične čepove koji ne mogu da se odvoje od ambalaže.

"Mnogo me nerviraju novi čepovi. Ne može skroz da se odvrne kao stari", samo je jedan od komentara na društvenim mrežama. Kako većina tvrdi, smetaju im prilikom konzumiranja, a oni koji bi željeli da ih skinu u tome teže uspijevaju. Ako ste se pitali čemu oni služe i zašto baš sada, kada smo navikli da ih uredno skidamo i mahom bacamo u kantu ili na ulicu, evo odgovora koji će nekima da promijeni mišljenje.

"Novi, neodvojivi čep isti je kao i onaj na koji smo svi navikli. Jedino što sada ostaje pričvršćen za vrh boce s ciljem lakšeg prikupljanja i recikliranja. Teško češ ga izgubiti, a lako se ponovo zatvara", pišu iz jedne poznate kompanije pića.

Od 2024. godine neodvojivi čepovi biće obavezni u cijeloj Evropskoj uniji, a u skladu sa Direktivom EU o plastici za jednokratnu upotrebu, te su mnoge globalne kompanije uveliko počele sa ovom regualtivom. Na taj način, smanjiće se i šanse da se čep izgubi u prirodi, već možete zajedno sa flašom da ga odložite u reciklažne centre i mjesta namijenjena za to.

A ako ste redovni sakupljač čepova i donirate ih humanitarnoj organizaciji "Čep za hendikep" koja te iste čepove prodaje kompanijama koje se bave reciklažom tvrde plastike i za dobijeni novac osobama sa invaliditetom kupuje nova ili polovna ortopedska pomagala, ne brinite. Uz malo truda, čep sa ovakvih ambalaža može da se pažljivo odvoji ručno ili uz pomoć nekog alata, kao što su makaze. Samo pažljivo!

(MONDO)