Most u Višegradu: 3000 ruža za 3000 ubijenih Bošnjaka, osam žrtava pronašlo konačni smiraj

Objavljeno:03.06.2023 - 15:00
A A A Times Arial

U Višegradu se danas obilježava 31. godišnjica zločina nad Bošnjacima ovog grada. Preživjeli, porodice stradalih, udruženja, te predstavnici vlasti. Sa mosta Mehmed-paše Sokolovića u rijeku Drinu spušteno je 3.000 ruža za 3.000 ubijenih Bošnjaka. 

Cvijeće je položeno i na mjestima zločina u Pionirskoj ulici i na Bikavcu, gdje je u živim lomačama u kućama Sumbule Zeba i Mehe Aljića, u najmonstruoznijim zločinima počinjenim tokom agresije na tlu Bosne i Hercegovine, živo spaljeno više od 140 civila.

Specijalna vojna formacija pod komandom ratnog zločinca Milana Lukića zarobila je više od 70 osoba, među njima i žene i djecu, koji su živi spaljeni u kući Adema Omeragića u Pionirskoj ulici u Višegradu, a najmlađa žrtva je bila beba od dva dana. U naselju Bikavac, u kući Mehe Aljića samo nekoliko dana kasnije spaljeno je 72 bošnjačkih civila, a najmlađa žrtva bilo je jednogodišnje dijete.

Prema podacima Haškog tribunala, samo u maju i junu 1992. godine, ubijeno je više od 60 posto Bošnjaka sa područja Višegrada, a u periodu od 1992. do 1995. godine ubijeno je oko 3.000 višegradskih Bošnjaka, dok je u haškim presudama istaknuto da je Višegrad bio podvrgnut "jednoj od najnemilosrdnijih kampanja etničkog čišćenja u bosanskom sukobu".

I danas je upućena poruka pravosuđu BiH da se procesuiraju brojni ratni zločini, a da ratni zločinci slobodno žive u gradovima gdje su počinili monstruozne zločine. 

Nakon podne namaza bit će klanjana dženaza i obavljen ukop osam identificiranih žrtava. 

Najmlađa žrtva koja će naći smiraj na mezarju Stražište u Višegradu je Munevera Šapanija koja je u trenutku kad su je ubili imala 22 godine. Najstarija žrtva je Amir Omerović koji je u trenutku likvidacije imao 62 godine, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 30 godina poslije na lokalitetu Gornja Crnča u Višegradu.