3 SIMPTOMA KOJE ZANEMARITE ŠALJU ALARM UPOZORENJA: Niko ne obrati pažnju, a CRIJEVA su u problemu - ne ignorišite!

Porodica i zdravlje
3 SIMPTOMA KOJE ZANEMARITE ŠALJU ALARM UPOZORENJA: Niko ne obrati pažnju, a CRIJEVA su u problemu - ne ignorišite!
-

Malo ko zna neuobičajene simptome koji ukazuju na problem sa crijevima.

Rad crijeva može mnogo toga reći o zdravstvenom stanju. Najčešći simptomi koji ukazuju da postoji problem sa radom crijeva su nadutost, mučnina, zatvor i nagla promjena težine. Postoje još neki manje poznati simptomi koji mogu da ukažu na nepravilan rad crijeva. Osim toga, lošije zdravlje crijeva može da bude povezano i sa nekim težim zdravstvenim stanjima, ali ovo su tri simptoma na koje treba da obratite pažnju:

Plikovi

Plikovi nisu nužno loša pojava, ali ukoliko ih često imate, morali biste da proverite svoje zdravstveno stanje. Ovo se posebno odnosi na osobe koje osjećaju nadutost nakon određenih namirnica, jer to govori da creva ne razgrađuju hranu kako treba. Uzrok je intolerancija na određene namirnice, a javlja se kada ljudima nedostaje dovoljna količina enzima zvanog laktaza, koji pomaže u probavljanju laktoze. Osim toga, obratite pažnju i na oblik stolice.

Problemi sa kožom

Jedan od simptoma koji ukazuje da imate probavnih problema su promene na koži. Rafinisani šećer i zasićene masnoće u većoj količini uzrokuju neravnotežu crijevnih bakterija što može da izazove akne, rosaceu, ekceme, psorijazu i perut.

Promjene raspoloženja

Naše mentalno zdravlje je usko povezano sa našim fizičkim zdravljem. Tako svaki problem sa probavom može da uzrokuje stres, depresiju i slična mentalna stanja. Neravnoteža između mikroorganizama, odnosno porast takozvanih loših bakterija u crevima uzrokuje poremećaj. To je zato što su crijeva zaslužna za oko 90 odsto proizvodnje serotonina takozvanog hormona sreće.

(MONDO)

Ne propustite