Dr Stanišić otkriva: Evo kako da kupujemo JEFTINIJU I ZDRAVIJU HRANU, SAMO OVO RADITE U TRGOVINI

Porodica i zdravlje
Dr Stanišić otkriva: Evo kako da kupujemo JEFTINIJU I ZDRAVIJU HRANU, SAMO OVO RADITE U TRGOVINI
-

Dr Svetlana Stanišić otkrila je nekoliko trikova koji će nam pomoći da kupujemo zdraviju hranu, ali ujedno i pristupačnu našem budžetu!

Mnogi kažu da je za zdravu i kvalitetnu ishranu potrebno dosta novca, još ako su u pitanju organske namirnice ili poseban režim dijete. Dr Svetlana Stanišić je gostujući na Kurir TV objasnila trikove kako da jedemo zdravo, a opet ne previše skupo.

"Ja bih rekla da ni nezdrava hrana danas nije baš jeftina. Nisam mađioničar, ali danas ćemo otkriti neke trikove. Skrenula bih pažnju ljudima na to kako mogu dobro da planiraju svoju nabavku kako bi to bilo i jeftinije i zdravije. Bolest i siromaštvo su najgora kombinacija", započela je doktorka Stanišić i dodala:

"Moja prva preporuka bi bila: Unosite hranu i vitamine zajedno, nemojte kupovati brzu hranu, a onda unositi suplemente, nego unostie vitamine kroz hranu. Ja sam skoro rezimirala neke interesantne stavke kako prodavnice razmještaju namirnice po policama. Prvo vidite da vas čekaju velike korpe. Najduže treba da se zadržimo kod polica sa voćem i povrćem, jer sve što nije prerađeno jesta automatski i zdravije i jeftinije. Time što kupujemo džemove, kompote, mi plaćamo i tehnologiju proizvodnje i to nije zapravo isplativo

Istakla je da je jako važno dobro planirati ishranu:

"Prva stvar jeste dobro planiranje. tj. da idemo u prodavnicu sa papirom, ondnosno sa spiskom. Naročito zbog toga što su oni skuplji proizvodi u nivou očiju, a domaći proizvodi su negde na dnu. Ja bih uvijek birala domaće proizvode, sezonske namirnice, jer su pune virtamina i minerala. Ako nemamo mogućnosti za to možemo da uzmemo smrznuto. Poslije 45 minuta mi više nemamo šta da tražimo u prodavnici, jer smo umorni i pažnja nam je oslabljena. Završimo na kasi gdje nas čekaju slatkiši cigarete, al*ohol sve ono čime želimo da se nagradimo za tu napornu kupovinu. Ne treba ići gladan u kupovinu. Treba napraviti spisak u odnosu na ono što imamo u kući", detaljno je objasnila. Takođe, dodala je da voće ima voće ima blagotvorno dejstvo na zdravlje i da smanjuje rizik od dijabetesa.

"Svakih 100 grama voća dnevno smanjuje šansu za dijabetes tri posto. Dok su ranije davane preporuke dijabetičarima da izbjegavaju voće danas znamo da je voće odlično i da flavanoidi i ostale materije iz voća smanjuju šansu za hronično razboljevanje", rekla je Stanišić.

(MONDO/Kurir.rs)

Ne propustite