Policija u Beogradu ima novog ključnog svjedoka: ‘Ona bi mogla znati sve! Motiv, neuzvraćenu ljubav, s kim se svađao...‘

Region
Policija u Beogradu ima novog ključnog svjedoka: ‘Ona bi mogla znati sve! Motiv, neuzvraćenu ljubav, s kim se svađao...‘
U dosadašnjem tijeku istrage prvi iskaz dao je otac dječaka ubojice, kojemu je u međuvremenu produžen pritvor na novih 30 dana

U dosadašnjem tijeku istrage prvi iskaz dao je otac dječaka ubojice, kojemu je u međuvremenu produžen pritvor na novih 30 dana

Pet članova obitelji i osoba koje su imale ili trebale imati blizak kontakt s ubojicom dječaka saslušano je u prethodnih mjesec dana, koliko je prošlo od masakra u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, kada je 13-godišnji Kosta K. ubio devet vršnjaka i školskog čuvara, a ranio još šestero kolega.

No, nakon oca, majke, dadilje, te školske psihologinje i pedagoginje, uskoro bi se trebao obaviti razgovor sa, možda, ključnim svjedokom koji bi mogao dati neke ključne informacije za otkrivanje motiva jezivog zločina, ali i otkriti ima li naznaka da se tako nešto sprema. A riječ je o njegovoj vlastitoj, 10-godišnjoj sestri, prenosi Jutarnji.hr. 

Na temelju svih dosadašnjih izjava, prije svega majke i dadilje dječaka ubojice, jasno je da bi sestra prije svega mogla otkriti je li došlo do promjene u ponašanju najmlađeg masovnog ubojice na svijetu, ali i mogući motiv koji stoji iza jezivog zločina. Također, nadležni očekuju da bi Kostina sestra mogla znati je li se s nekim svađao, je li nekome prijetio, je li mu netko prijetio, je li imao simpatiju ili neuzvraćenu ljubav, pa čak i je li u stanu bilo kakvog oružja.

Posebno je zanimljivo da je, prema svjedočenju majke, sestra gotovo cijeli dan prije masakra zajedno s bratom provela kod bake i djeda, da bi se navečer vratili kući.

Kako je istaknula njihova majka, desetogodišnja djevojčica dijelila je sobu s tri godine starijim bratom, išli su u istu školu, a dadilja ih je zajedno čuvala kada su roditelji bili odsutni zbog poslovnih obaveza - pa je trošila većinu svog vremena s Kostom.

No, s obzirom na to da se radi o djetetu od 10 godina, koje je doživjelo veliki šok nakon svega što se dogodilo, koje je praktički u jednom trenutku ostalo bez obitelji (brat joj je na psihijatrijskim pregledima, otac u zatvoru, a pod majka je također pod istragom), zasad je ovaj razgovor odgođen.

Kako zapravo izgleda ispitivanje desetogodišnje djevojčice, objasnio je odvjetnik Denis Bećirić.

- Dijete se pregledava uz prisustvo psihologa, ne nužno uz prisustvo roditelja, već osoba iz Centra za socijalni rad. Stručni tim psihologa donosi ocjenu je li dijete sposobno svjedočiti – pojašnjava Bećirić.

Kako objašnjava odvjetnica Natalija Rakić, da bi izjava bila uzeta u obzir moraju biti prilagođeni uvjeti, a u obzir će se uzeti i zrelost djeteta, kao i kakav je odnos imala s bratom.

- Prema kaznenom zakonu ona spada u kategoriju djeteta, konvencije pružaju svu zaštitu djece, mora se voditi računa o dobi, spolu, psihičkom statusu djeteta, kao i o tome da je njezin brat počinitelj zločina. Dijete se ne smije osjećati ugroženo, niti se smije osjećati krivim.

S obzirom da je dječakov otac u pritvoru, a protiv majke je pokrenuta istraga kako bi se utvrdilo je li bilo zanemarivanja i zlostavljanja djeteta, postoji mogućnost da će djevojčica biti ispitana bez roditelja.

No, kako kaže Rakić, majka bi trebala biti prisutna, ako nadležni procijene da je to u redu, jer bi po zakonu na ispitivanju trebao biti jedan roditelj. Ukoliko se vještačenjem utvrdi da je dijete spremno svjedočiti, njegove će se riječi cijeniti u daljnjem radu na predmetu.

U dosadašnjem tijeku istrage prvi iskaz dao je otac dječaka ubojice, kojemu je u međuvremenu produžen pritvor na novih 30 dana.

Najduži iskaz dala je majka dječaka ubojice, koja je istaknula kako joj ništa nije ukazivalo da bi joj sin mogao postati masovni ubojica, te da je pet dana prije zločina bio izvan grada s prijateljem i njegovom majkom. Kako je rekla, dan prije zločina dječak je sa sestrom otišao kod bake i djeda, a navečer su se vratili i zajedno gledali film. Na dan masakra, kaže, nije primijetila ništa čudno kod sina - osim što je "bio usporen".

Vrlo važno bilo je i svjedočanstvo dadilje, koja se o dječaku brinula od trenutka kada je imao samo 11 mjeseci do prije nekoliko godina i u tom razdoblju s njim provodila više vremena nego njegovi roditelji.

Kako je rekla, "ne može shvatiti da je dječak mogao ubiti svoje prijatelje i školskog čuvara".

Rekla je i da je danima nakon zločina na Vračaru razmišljala o dječaku i vremenu kada ga je čuvala i da još ne može da se oporavi od šoka – ispričao je izvor Blica.

Dadilja je policiji rekla da je, dok ga je ona čuvala, bio dobro dijete, poslušan i pametan.

- Bio je dobra beba, kasnije dječak. Bio je natprosječno inteligentan, znatiželjan i uspješan u svemu što ga je zanimalo. Napomenula je da ništa u njegovom ponašanju ne ukazuje na to da bi ikada počinio takav zločin!

Pištolji, mobitel, ormar, bilježnice i knjige koje je čitao, ormar... Sve je to iz stana dječaka ubojice izneseno neposredno nakon masakra u "Ribnikaru" te navodno podvrgnuto detaljnoj analizi.

Odmah se počelo raditi na utvrđivanju koga je i kada zvao, o čemu je razgovarao s osobama s kojima je kontaktirao, je li se s nekim posvađao, je li imao neuzvraćenu ljubav, zašto su mu na meti bile uglavnom djevojke. Računalo se "češljalo" doslovno sve do dana kada ga je dječak počeo koristiti. Stoga se detaljno istražuje što je gledao, što ga je zanimalo...

(DEPO)

Ne propustite