Novi detalji o eksploziji Sjevernog toka. Pretražen stan, jednom djetetu uzeli DNA

Svijet
Novi detalji o eksploziji Sjevernog toka. Pretražen stan, jednom djetetu uzeli DNA
SAVEZNI ured za borbu protiv kriminala (BKA) pretresao je stan na području Njemačke i saslušao jednu ženu u okviru istrage oko sabotaže plinovoda Sjeverni tok, piše Deutsche Welle.

SAVEZNI ured za borbu protiv kriminala (BKA) pretresao je stan na području Njemačke i saslušao jednu ženu u okviru istrage oko sabotaže plinovoda Sjeverni tok, piše Deutsche Welle.

Radi se vjerojatno o jednom od najvećih istražnih postupaka u povijesti Savezne Republike Njemačke. Već mjesecima Savezno državno odvjetništvo pokušava rasvijetliti okolnosti napada na plinovod Sjeverni tok u rujnu 2022.

Istraga se vodi zbog sumnje na "protuustavnu sabotažu" na dnu Baltičkog mora. Savezni ured za borbu protiv kriminala i savezna policija dobili su zadatak da pronađu počinitelje koji su uništili cijevi njemačko-ruskog plinovoda na dubini od oko 70 metara ispod razine mora.

U fokusu njemačkih istražitelja već neko vrijeme je 15-metarska jahta koja nosi ime Andromeda. Kako se sumnja, ona je početkom rujna prošle godine napustila luku u Rostocku, na njemačkoj baltičkoj obali.

Osobe koje su se u trenutku isplovljavanja vjerojatno nalazile na jahti, po svemu sudeći, iznajmljivaču plovila su predočile falsificirane putovnice. BKA je na toj jahti tijekom istrage kasnije otkrio i tragove eksploziva.

Tragovi vode prema Ukrajini
Prema istraživanju njemačkih javnih servisa WDR i NDR te dnevnog lista Süddeutsche Zeitung (SZ), navodno više tragova povezanih s iznajmljivanjem Andromede vodi prema Ukrajini, i to prema krugovima ukrajinske vojske.

U tom kontekstu spominju se turistička agencija u Varšavi koja je očigledno služila samo kao paravan, tj. "firma poštanski sandučić", te lažirana rumunjska putovnica koju je po saznanjima njemačkih istražitelja koristio jedan mladi Ukrajinac.

Kako se sumnja, on je povezan s ukrajinskom vojskom. Istražitelji osim njega na "meti" imaju i druge osobe koje smatraju mogućim pomagačima skupine koja je, kako se sumnja, izvela napad.
 

Pretres stana jedne svjedokinje
Tijekom proteklog tjedna je BKA, kako su objavili WDR, BDR i SZ, u okviru istrage okolnosti napada na Sjeverni tok u Frankfurtu na Odri obavio pretres stana jedne osobe koja nema status osumnjičenika.

Radi se o bivšoj partnerici jednog ukrajinskog osumnjičenika protiv kojeg se vodi istraga. Kako tvrde njemački mediji, ona je saslušana. Dodaje se da su istražitelji zaplijenili njezin mobitel.

Svjedokinja i osumnjičeni Ukrajinac imaju jedno zajedničko dijete. Kako se dalje navodi, oni su jedno vrijeme živjeli zajedno. Sudeći po informacijama WDR-a, NDR-a i SZ-a, istražitelji BKA su uzeli DNA tog djeteta kako bi ga usporedili s DNA pronađenim na jahti Andromeda. Tako se želi provjeriti je li se osumnjičeni Ukrajinac u rujnu prošle godine doista nalazio na tom plovilu.

Glasnogovornica Saveznog državnog odvjetništva je potvrdila da je "25. svibnja u Frankfurtu na Odri izvršena premetačina stana jedne osobe koju se ne sumnjiči". Dodatni detalji o aktualnom tijeku istražnog postupka nisu priopćeni. Savezni ured za borbu protiv kriminala nije se htio očitovati na novinarski upit njemačkog medijskog tima.

Istraga se nastavlja
Osim njemačkog istražnog postupka, istraga o okolnostima napada na plinovod Sjeverni tok se trenutno vodi i u nekoliko drugih europskih zemalja. Ovim se slučajem bave i danski i švedski organi. No o trenutnom statusu istražnog postupka u te dvije zemlje se za sada ne zna gotovo ništa.

Nadležno Državno odvjetništvo u Švedskoj nedavno je samo šturo priopćilo: "Imamo dobru sliku o tome što se dogodilo na mjestu čina, odnosno kako je ta akcija provedena."

Više medija je proteklih mjeseci izvještavalo o sumnjivim ruskim vojnim brodovima koji su se neposredno uoči eksplozija na Sjevernom toku nalazili u blizini plinovoda. Kako se pisalo, ti su brodovi jednim dijelom isključili signale kako ih se ne bi moglo locirati.

Izvori u njemačkim sigurnosnim krugovima su rekli kako taj način postupanja nije neobičan kad se radi o ruskim vojnim brodovima te dodali da oni tako redovito postupaju na području Baltičkog mora. NATO je ipak u stanju pratiti rutu kojom se ti brodovi kreću. Njemački istražitelji su ispitali i te tragove, odnosno analizirali su satelitske snimke i radiosignale.

Po mišljenju istražitelja, do sada je najkonkretniji trag u ovom istražnom postupku jahta Andromeda iako ne žele isključiti ni mogućnost da se istražitelje tako htjelo zapravo "navući" na lažni trag, odnosno da se kod iznajmljivanja Andromede radilo o takozvanoj "false flag" operaciji.

Skepsa BND-a
Službeni komentari njemačkih nadležnih državnih organa u posljednje vrijeme zvuče prilično rezervirano. Na nedavnoj priredbi u Berlinu predsjednik Bundesnachrichtendiensta (BND-a, tajne službe za djelovanje u inozemstvu) Bruno Kahl izjavio je kako se ne treba nadati brzom razjašnjavanju okolnosti napada na plinovod.

"Nijedna zemlja svijeta, nijedna obavještajna služba ovoga svijeta nije trenutno u stanju to konkretno učiniti", dakle prebaciti odgovornost za napad na nekoga. Kahl je to izjavio na skupu Savezne akademije za sigurnosnu politiku (BAKS) te dodao kako postoje "naznake koje vode u sve moguće smjerove".

Glasnogovornik savezne vlade Steffen Hebestreit prošli tjedan također nije htio reći ništa konkretno: "Nešto smisleno o ovome možemo reći tek kad budemo posjedovali određene naznake, odnosno jasne dokaze tko stoji iza ovog čina", kazao je. Hebestreit je ipak dodao kako je jasno da je za izvođenje takvog čina potrebna "znatna količina kriminalne, a možda i terorističke energije".

Ne propustite