ŠOK PROGNOZA ZA JUN, SAMO 5 DANA BEZ KIŠE: Ljeto ni na vidiku, meteorolog odgovara - Evo kad se očekuju prve vrućine

Region
ŠOK PROGNOZA ZA JUN, SAMO 5 DANA BEZ KIŠE: Ljeto ni na vidiku, meteorolog odgovara - Evo kad se očekuju prve vrućine
-

Tokom većeg dijela juna očekuje nas kišovito vrijeme, sa čestim pljuskovima.

Prema dugoročnoj prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u junu ove godine biće u prosjeku svega pet dana bez padavina. Prema grafikonu na kome su zelenim tačkicama prikazani dani kada će padati kiša, kiša u prestonici neće padati samo 4, 12, 18, 22. i 27. juna.

U Kragujevcu će takođe, prema predviđanjima RHMZ-a, biti samo 5 suhih dana.U Nišu će biti nešto više suhih dana, kako se vidi na grafikonu, devet. Na Zlatiboru će kiša padati gotovo svaki dan.

"Stabilizaciju vremena, više sunca i porast temperatura najavljujemo za kraj juna. Sve do kraja kalendarskog proljeća nestabilno, smena sunca i oblaka povremeno sa kišom, pljuskovima kiše lokalno nepogodama i gradom. Jutarnje temperature u ovom period biće od 13 do 18 a najviše dnevne od 23 do 28 stepeni. Uslijed čestih povremeno obilnih padavina, za kratko vrijeme od 20 do 50 litara/m2 kiše, trebalo bi očistiti odvode vode tamo gdje je to moguće i tako smanjiti mogućnost bujičnih poplava koje se u naseljenim mjestima dešavaju kada količina padavina pređe 20 litara/m2 za 6 sati", kaže meteorolog Ivan Ristić.

Sa početkom ljeta počinje ljepše vrijeme sa sve više sunca, a sve manje oblaka koji mogu usloviti pljuskove kiše. Maksimalne temperature u postepenom porastu i krajem juna biće prave ljetnje do 35 stepeni. Krajem juna pažnju treba obratiti na UV indeks koji se zbog početka kalendarskog ljeta 21. juna bliži svojim maksimalnim vrijednostima koje se kreću oko 10.

Plјuskovi i grmlјavina koji se očekuju danas na području Srbije lokalno će biti obilni uz grad (od 20 do 40 mm za kratko vrijeme u zoni najintenzivnijih plјuskova, lokalno i više). Sutra na sjeveru Srbije stabilizacija vremena - lokalno intenzivni plјuskovi očekuju se uglavnom južno od Save i Dunava, a u nedelјu samo u brdsko-planinskom području istočne, južne i jugozapadne Srbije.

(Mondo)

Ne propustite