Milorad Dodik: Nema više SDA od koje smo očekivali udarce pa smo morali uzvraćati

Objavljeno:01.06.2023 - 19:02
A A A Times Arial

Milorad Dodik je, nakon sastanka delegacija SNSD-a, HDZ-a BiH i SDP-a BiH u Mostaru, rekao da je atmosfera bila obećavajuća i potpuno drugačija od one iz prošlih vremena.

"Kad je bila SDA i kad smo svaki dan očekivali udarce od njih pa smo uzvraćali. Sad se pitanja stavljaju na dnevni red i onda se gleda da se riješe. Zadovoljan sam ovim partnerstvom", naglasio je on.

Dodik je najavio da će zajednička sjednica vlada Republike Srpske i FBiH biti održana u četvrtak, 8. juna i da će na dnevnom redu biti zajednička pitanja.

On je rekao da je planirano da naredni sastanak stranačkih delegacija, koji se održava na mjesečnom nivou, bude održan u Sarajevu, te da će domaćin biti bošnjačka strana.

"Razgovarat ćemo o temama koje do tada ne budu riješene", zaključio je Milorad Dodik.

Odgovarajući na pitanje novinara da li će sredstva iz Europske unije biti odblokirana, Dodik je istakao da "EU nikada ne daje sredstva džabe, a uvodi se nova praksa da se blokiraju sredstva koja su ranije odobrena i zarađena".

"To su sredstva koja su dogovorena za ranije projekte koji su realizovani. Uvodi se nova praksa u kojoj za prethodno, zbog nečega budućeg, nešto blokiraju", rekao je Dodik.

Podsjetimo, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da su se na današnjem sastanku, između ostalog, dogovorili da će intezivno raditi na pripremi nacrta izmjene Izbornog zakona.

"Danas smo dogovorili i da damo po jednu osobu koja bi krenula sa pripremom Izbornog zakona. I dali smo. Moguće da će prvi dio biti u vezi sa CIK-om, mehanizamom provođenja izbora, ali će na red doći i sve druge teme, jer je naša obaveza da u šest mjeseci nakon formiranja vlasti to donesemo", rekao je Čović.

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić rekao je da među partnerima u vlasti na nivou BiH postoji "fina energija i sinergija" za nastavak reformi u zemlji, dodavši da će se to nastaviti u narednom periodu.

"Svakako da nam predstoji dalji nastavak na putu reformi i kada je BiH u pitanju i FBiH. Na dobrom smo putu", rekao je Nikšić, prenosi Radiosarajevo