Zvizdić se sastao s njemačkom ministricom Luhrmann: 'BiH je u srcu Europe'

Objavljeno:01.06.2023 - 17:43
A A A Times Arial

Foto: N.G/Radiosarajevo

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Denis Zvizdić sastao se danas s državnom ministricom za Europu i klimu u Ministarstvu vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Annom Lührmann.

Razgovarali su o ekonomskoj i političkoj situaciji u BiH i o bilateralnim odnosima između dvije zemlje, saopćio je Sektor za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BIH.

Predsjedavajući Zvizdić je zahvalio na podršci koju je SR Njemačka davala tokom procesa dobijanja kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini za članstvo u Evropskoj uniji i za podršku ka NATO integracijama. Istaknuo je i značaj povratka Njemačke u EUFOR-ovu Althea misiju.

U saopćenju se navodi da je ministrica Lührmann istaknula da je budućnost BiH u Europskoj uniji i da je SR Njemačka zainteresirana za situaciju u regionu Zapadnog Balkana.

Naglasila je važnost nastavka procesa reformi i ispunjavanja 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije kao i neophodnih ekonomskih reformi.Ponovila je da SR Njemačka vidi Bosnu i Hercegovinu kao jedinstvenu, suverenu, multietničku i multikonfesionalnu državu i da će SR Njemačka nastaviti pružati podršku BiH na tom putu.

Rekla je da se BiH nalazi u srcu Evrope i da pripada Evropskoj uniji, te da se proces priključivanja treba realizirati.

Sastanku je prisustvovao i ambasador SR Njemačke u BiH Thomas Fitschen, saopšteno je, prenosi Radiosarajevo