ZA MASNU JETRU NIJE KRIVA SAMO ISHRANA: Evo šta sve povećava rizik - obratite pažnju, problem je što NEMA SIMPTOME!

Porodica i zdravlje
ZA MASNU JETRU NIJE KRIVA SAMO ISHRANA: Evo šta sve povećava rizik - obratite pažnju, problem je što NEMA SIMPTOME!
-

Da li znate šta sve doprinosi razvoju masne jetre?

Masna jetra najčešće nema nikakvih simptoma i to je razlog zbog kojeg mnogi ljudi na nju ne obraćaju pažnju, sve dok ne preraste u ozbiljniji problem. Nelečena masna jetra može da uzrokuje nealkoholnu masnu bolest jetre, čija se dijagnoza najčešće postavlja pri ultrazvučnom pregledu abdomena. Ova bolest značajno oštećuje jetru, a takođe može da dovede do ciroze koja je po život opasno zdravstveno stanje.

Ljekari upozoravaju da prisutnost određenih faktora rizika poput starosti i dijabetesa može dodatno da pogorša stanje, pa je vrlo bitno prepoznati navike ili faktore koji doprinose nakupljanju masnoće u jetri. Kako upozoravaju stručnjaci, postoji čak pet faktora koji povećavaju rizik od razvoja masne jetre. To su:

-gojaznost
-povišeni šećer u krvi
-visok nivo triglicerida
-nezdrava ili neredovna ishrana
-apneja u spavanju

Iako je posljednji faktor možda pomalo neobičan, istraživanja su pokazala da opstruktivna apneja tokom spavanja može da izazove neal*oholnu masnu bolest jetre povećanjem insulinske rezistencije, dislipidemije i upale. Ipak, postoje neki simptomi koji mogu da se jave, a koje većina ne bi povezala sa masnom jetrom. To su tamnocrna stolica i taman urin. U tom slučaju bi trebalo da potražite hitnu medicinsku pomoć.

(MONDO)

Ne propustite