Erdogan se ponudio da Turska bude posrednik u rješavanju krize između Kosova i Srbije

Aktuelno
Erdogan se ponudio da Turska bude posrednik u rješavanju krize između Kosova i Srbije
,

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan razgovarao je danas telefonom sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kao i premijerom Kosova Albinom Kurtijem u nastojanju da dvije strane pomognu u rješavanju aktuelnog sukoba na sjeveru Kosova, prenosi Tass.

"Tokom razgovora, koji su bili fokusirani i na bilateralne odnose, kao i na regionalna pitanja, predsjednik Erdogan je govorio o događajima na sjeveru Kosova, navodeći da je jedini način da se uspostavi trajni mir i stabilnost u regionu napredak kroz dijalog", saopćeno je iz press službe turskog predsjednika.

"Turska je spremna da doprinese (uspostavljanju) ovog dijaloga," dodali su.

Situacija u općinama sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji eskalirala je 26. maja, kada su specijalci kosovske policije zauzeli upravne zgrade u općinama Zvečan, Zubin Potok i Leposavić.

Policija je pokušala da osigura da načelnici opština, koji su pobijedili na izborima uprkos tome što je većina stanovništva bojkotovala glasanje, mogu bezbjedno da preuzmu dužnost. Kosovske snage NATO-a (KFOR) su 29. maja opkolile administrativne zgrade, gdje su lokalni stanovnici organizovali proteste koji su kasnije prerasli u sukobe.

Ne propustite