Mehmedović: Šmit u ime BiH mora tužiti Srbiju i Hrvatsku za agresiju i tražiti ratnu odštetu

Bosna i Hercegovina
Mehmedović: Šmit u ime BiH mora tužiti Srbiju i Hrvatsku za agresiju i tražiti ratnu odštetu
,

Zastupnik SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedović kazao je nakon današnje presude Stanišiću i Simatoviću da visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) mora tužiti Srbiju i Hrvatsku za agresiju i tražiti ratnu odštetu.

Njegovu reakciju prenosimo u nastavku.

- Bramerc, glavni tužitelj Međunarodnog rezidualnog mehanizma je nakon presude Simatoviću i Stanišiću rekao da je presuda pokazala da se nije radilo o građanskom ratu nego o međunarodnom sukobu. "Ovo pokazuje da se nije radilo o građanskom ratu nego međunarodnom sukobu u kojem su veliku ulogu igrala politička rukovodstva susjednih zemalja", rekao je Baramerc.

Ovo je jedan od historijskih trenutaka za BiH. Nije do njih – do nas je. Tretman Srbije i Hrvatske u kontekstu BiH u međunarodnoj politici je neodrživ. Hrvatska i Srbija se moraju javno odreći UZP agresorskih politika prema BiH i platiti ratnu odštetu ali to se ne dešava jer ne postoji mehanizam koji će značiti posljedice za susjede BiH.

Međunarodna zajednica u BiH – konkretno, PIC i Ured Visokog predstavnika moraju u ime BiH podići tužbe protiv Srbije i Hrvatske za agresiju, UZP i zahtjevati ratnu odštetu.

Dakle, to mora uraditi OHR – tužiti Srbiju i Hrvatsku za agresiju i tražiti ratnu odštetu.

Ako ne dođe do traženja ratne odštete, onda je UN i ključni faktori od ovog suda i mehanizma napravio model koji neće spriječavati već podsticati agresije i međunarodne sukobe širom svijeta - naveo je Mehmedović.

Ne propustite