"NE BACAJTE PARE, KUMIM VAS" Dr Vojislav Perišić otkrio stvar o SODI koju svaki Balkanac MORA DA ZNA

Zdrav život
"NE BACAJTE PARE, KUMIM VAS" Dr Vojislav Perišić otkrio stvar o SODI koju svaki Balkanac MORA DA ZNA
,

Sodom bikarbonom "liječimo" sve bolesti, ona je univerzalno sredstvo ne samo za zdravlje već i domaćinstvo.

Ali, kad je reč o telu, da li tretmnani ovom namirnicom imaju efekta? Šta je isina, šta je zabluda, koji od tih "narodnih lekova" zapravo može da naškodi našem zdravlju, u Jurtarnjem prtpogramu TV Prva objasio je gastroeneterolog, profesor dr Vojisalav Perišić.

Sada je pravo vrijeme da se radi na podizanju imuniteta, da se pripremimo za sezonu gripa i virusa. Koliko tu može da nam pomogne ova namirnica?

"Soda bikarbona je natrijum hidrokarbonat i normalni je deo sastava našeg organizma. Važno je da merimo koliki je nivo bikarbonata u telu. Imate primere kada se dovede pacijent u jako teškom stanju. Prvo što se radi jeste da se proverava da li ima acedozu a to znači da se meri nivo hidrikarbonata", kaže doktor.

Dr Perišić je otkrio i u praksi kako je jednoj bebi pomogao da se riješi gljivica na jeziku, kad više lijekovi nisu mogli da pomognu.

"Starinski recept - 1 dl vode česmovače i 1,5 kafena kašika sode bikarbone. To se rastvori, pa uzmete gazu i umočite prst, njim očistite usnu duplju. Gljivice ne podnose sodu bikrabonu, ne podnose alkalni medij. Treba jedno 6-7 puta svaki put posle obroka sodom očistiti usnu duplju da bi se uklonile naslage kandide", objasnio je dr Voja.

Dosta se govori o "liječenju" kancera sodom bikarbonom, brojni narodni recepti kruže mrežama, a ima li u njima istine?

"Soda ne pomaže u lečenju kancera, ali pomaže kod bolesnika koji je lošem stanju od neklog vida maligniteta, i ima acidozu", objašnjava dr Voja i demantuje brojne natpise i priče da ova namirnica pomaže da se izleči rak. "Zapravo, uzimanjem sode bikarbone vi 'lečite' acidozu i poboljšavate stanje celokupnog organizma koje se onda bolje bori sa rakom."

Soda bikarbona olakšava tegobe sa želucem, čak je i sam profesor Perišić priznao da je uzima kada ima gorušicu. Međutim, tu postoji ograničenje. Ovaj "lijek", soda razmućena u vodi, djeluje pola sata, ali problemi zbog koji se uzimala se nakon tog vremena vraćaju...

"Privremeno olakšanje dispepsije, za to je dobra, ali za kancer - nema govora", ističe dr Voja.

A da li je treba piti svakodnevno, kao što neki preporučuju ili to već može da nam naškodi, profesor Perišić kaže:

"Soda će promeniti našu pH na pola sata. Mnogo ljudi pati od gastritisa", objašnajva doktor i kaže da se već ujutru kod mnogih javljaju simptomi. "To je takozvana jutarnja sekrecija, kad krene kiselina da se luči. Sodom bikarbonom ćemo popustiti taj problem u želucu i on će zaboraviti. Efekat je krajnje privremeni", ističe dr Voja.

Ova namirnica je veoma efikasna kod kandide, psoebno ako je riječ o vaginalnoj infekciji.

"Rastvorite 7 g sode u 1 dl vode i tim rastvorom irigirajte vaginu. Gljiva ne posnosi alkalni medij. Naš probavni sistem im pH alakalni, a soda to održava. Ako jedemo dosta šećera, to se narušava. Međurim, tu ne pomaže soda, već dijeta", napominje profesor.

972591-profimedia0282695392-ff

foto: Profimedia

Mnogi koriste rastvor sode za ispiranje grla i usne dupje, a posebno kod grolobolje. Da li je ovaj narodn "lijek" uopšte efikasan?

"Usna duplja je puna bakerija, one prave fermentaciju, stvara se nizak pH i to je kandida. Ako se ispiramo sodbom bikarbonm, podižemo pH preko 7,45 i ona nestaje. Slažem se da pomaže", objašnjava gastroenterolog.

U programu uživo se javio i pacijent koji boluje od folukulitisa, kako jje objasnio, navodno mu se u korenu flake učaurila stafilokoka. Svuda po tijelu ima gnojne bubuljice...

"Mnogi muškarci se depiliraju, pa prave upalu korena dlake. Šta raditi? Dva puta dnevno antiseptičkimsapunom se prati i depilirati kako treb. Ne bi bilo loše i jednom dnevno da se celo telo ispere antiseptičkim rastvorom. Bakterija sa kože ulazi u dlaku, u ovom slučaju je higijena najbitnija", savjetuje doktor.

U prodaji mogu da se nađu obična i soda bikarbona koja se koristi u medicinske svrhe. D li među njima ima razlike i da je beskorisno kupovati "običnu", budući da je ova medicinska drastično skuplja?

"Nema ralike. Razlike su zapravo toliko male, da su praktično marginalne. Molim vas, nemojte o tome da razmišljate o medicinskoj, kumim vas Bogom ne bacajte pare! Razlika je u malom sastavu natrijum bikarbonata u medicinskoj sodi...", objašnjava doktor.

I vječito pitanje, da li treba hranu prati sodom bikarbono ka se dci uvodi nemliječna hrana. Da li bi voće i povrće trebalo prati u rastvoru?

"Apsolutno da! Pesticidi su uljane materije. Ako koristimo rastvor, uklanjamo nečistoće, hemiju i masnoće, tako da apsolutno da", zaključio je dr Voja, piše Espreso.

Ne propustite