GOJAZNOST JE OZBILJAN ZDRAVSTVENI PROBLEM: Svaki 5. odrasli pati, dr Skrobić upozorio na KRAJNJI STADIJUM

Porodica i zdravlje
GOJAZNOST JE OZBILJAN ZDRAVSTVENI PROBLEM: Svaki 5. odrasli pati, dr Skrobić upozorio na KRAJNJI STADIJUM
-

Gojaznost nije problem estetike, već zdravstveno stanje koje mora da se liječi, ističe dr Ognjen Skrobić.

Gojaznost postaje sve veći zdravstveni problem. Ni gojazne osobe čak ne shvataju da je gojaznost hronična bolest, a statistike pokazuju da sve više ljudi u našoj zemlji pati od nje. Kako da se tog problema rešite, koja je najbolja prevencija, da li se u njoj krije lijek za zdravu naciju, objasnio je dr Ognjen Skrobić, specijalista opšte hirurgije Klinike za digestivnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije.

"Prije svega, rekao bih da gojaznost postaje vrlo ozbiljan medicinski problem. Mi to dosta zanemarujemo i smatramo da je riječ o estetskom problemu ili 'jednostavnom' višku kilograma. Ne, to je ozbiljan zdravstveni problem. Otprilike svaki peti odrasli čovjek u Srbiji pati od gojaznosti. Veliki je već procenat onih koji imaju tzv. patološku gojaznost, a dominatan problem je taj što ima sve više gojazne djece. Taj procenat je značajno veći", rekao je dr Skrobić i dodao:

"Najviše moramo da radimo na prevenciji. Kad roditelji primijete da se dijete goji, treba odmah da preduzmu nešto, da potraže pomoć. Oni koji su gojazni u pubertetu i adolscentnom dobu, biće najčešće gojazni i tokom cijelog života", upozorio je dr Skrobić i istakao da je stil života najvažniji.

stomak

LIJEČENJE
"Prvi savjet je dijeta, promjena načina života. Tako bi svaki pacijent trebalo da počne. Danas je veoma bitna psihološka podrška, a često je potcjenjujemo. Danas po prvi put možda imamo dosta efikasne lijekove za liječenje gojaznosti. Oni mogu najviše da pomognu pacijentima koji imaju ozbiljnu kliničku gojaznosti, da ne dođe do onog stadijuma hirurgije. Hirurško liječenje gojaznosti treba da bude posljednja opcija", objasnio je hirurg.

Najčešća procedura koja se izvodi jeste sužavanje želuca.

"Postoji nekoliko procedura, hirurgija je vrlo efikasna u liječenje gojaznosti. Ne samo da ćete da izgubite kilograme, nego ćete šećernu bolest i hipertenziju da stavite pod kontrolu. Najčešća procedura koja se izvodi je sužavanje želuca, gdje se želudac suzi i odstrani onaj dio koji se nakon obroka širi. Tu ne samo da možemo manju količinu hrane da uzmemo, nego se kompletno menja hormonska regulacija digestivnog trakta i osjećaja za gladi u centralnom nervnom sistemu. Vrlo efikasno se mršavi, postoje i neke druge metode koje su u fazi ispitivanja", rekao je dr Skrobić i dodao:

"Što prije potražiti pomoć, to bolje. Ako sa dijetama ne ide, trebalo bi da se pređe na sljedeći korak i da pacijent dobije stručnu pomoć. Možda je u tim dijetama upravo i griješio. Bolje da se javi dok ne dođe do problema sa šećerom, pritiskom i svime onime što gojaznost nosi sa sobom", objasnio je dr Ognjen Skrobić.

(MONDO)

Ne propustite