AKO IMATE BIJELE TAČKICE ISPOD OKA, OVO TREBA DA ZNATE: Evo koliko su opasni ksantelazmi i zašto se javljaju

Porodica i zdravlje
AKO IMATE BIJELE TAČKICE ISPOD OKA, OVO TREBA DA ZNATE: Evo koliko su opasni ksantelazmi i zašto se javljaju
.

Možda imate ili znate nekog ko ima beličaste „tačkice“ u regiji oka. To su ksantelazmi i nastaju grupisanjem ćelija masnog tkiva. Mogu se javiti ispod oka, u unutrašnjem uglu ili na samom kapku. Najčešće su žućkasto-bijele boje, ne bole, ne svrbe, najčešće ne izazivaju tegobe jer su dobroćudne izrasline, ali moguće je da kod nekih ljudi dovedu do spuštanja kapaka ukoliko se na njima nalaze. Ljudima najčešće smetaju iz estetskih razloga. Iako se mogu pojaviti u svim periodima života, najčešće se javljaju posle 50. godine.

Ranije se mislilo da je uzrok njihovog formiranja povećan nivo holesterola u krvi i poremećaj metabolizma masti. Međutim, dokazano je da ne postoji direktna uzročno-posljedična veza, jer polovina pacijenata koji su učestvovali u istraživanjima nije imala povišene masnoće u krvi. Mogu nastati i kod onih koji imaju poremećaj metabolizma i kod onih koji nemaju, tako da najveću ulogu ima genetika.

ksantelazmi

Foto: Shutterstock

Kako ih ukloniti?

Prvo i osnovno- ne smijete ih uklanjati sami, stiskati, "cijediti", stavljati narodne lijekove i obloge. Neophodno je da zakažete pregled kod dermatologa koji će vas uputiti na potrebne analize kako bi se utvrdio uzrok njihovog nastanka, a onda odrediti način za njihovo uklanjanje. Ako se nalaze u regiji oka, najpodesniji su radiotalasi dok se za uklanjanje sa tijela može koristiti i laser.

Ne propustite