POSLJEDNJE RIJEČI MAJKE NIKOLE TESLE KADA JE VIDJELA VOLJENOG SINA: Naučnik koji je promijenio svijet je upamtio i ove očeve mudrosti

Zanimljivosti
POSLJEDNJE RIJEČI MAJKE NIKOLE TESLE KADA JE VIDJELA VOLJENOG SINA: Naučnik koji je promijenio svijet je upamtio i ove očeve mudrosti
Zadužio je čovjenčanstvo neučnim otkrićima, koji su uvijek u prvom planu kada je riječ o Nikoli Tesli. Ali i mimo toga ima priča o čuvenom naučniku. Te priče vezane su za njegov privatni život.

Zadužio je čovjenčanstvo neučnim otkrićima, koji su uvijek u prvom planu kada je riječ o Nikoli Tesli. Ali i mimo toga ima priča o čuvenom naučniku. Te priče vezane su za njegov privatni život.

Nikola Tesla rođen je u tadašnjem Austrijskom carstvu. Pojedini izvori navode da Teslini vode porijeklo od Komnenovića iz Banjana u Staroj Hercegovini, a neki da potiču od plemena Rudinjani, iz sela Pilatovca, u današnjoj nikšićkoj opštini.

Majka Nikole Tesle Georgina bila je centralna figura njegovog djetinjstva, žena sa brojnim talentima, i kako se danas ocjenjuje neko od koga je Nikola naslijedio talenat i želju za istraživanjem. Tata Milutin je bio pravoslavni sveštenik. Nikola Tesla koji je ime dobio po dedi, imao je brata Daneta, starije sestre Angelinu i Milicu, koju su zvali Milka i mlađu sestru Maricu. Dane je u petoj godini pao sa konja i poginuo. Veruje se da je zbog gubitka starijeg sina Milutin dugo odbijao da se mlađi, NIkola, školuje daleko od kuće.

Sestra Marica bila mu je veoma fizički slična. Poput Nikole imala je karakteristične crte lica. Odrastao je i uz sestru Angelinu Teslu.

Porodica velikog naučnika se posle Danetove smrti preselila u Gospić, gde je Nikola Tesla završio osnovno obrazovanje, a kasnije i Visoku realnu gimnaziju u Karlovcu. Očekivalo se da će poći očevim stopama i da će postati sveštenik, što je Tesli bilo neprihvatljivo. Nakon zavšetka Gimnazije vratio se u Gospić i razboleo se od kolere.

"U jednom od trenutaka za koje su mislili da su mi poslednji, otac je uleteo u moju sobu. Još pamtim njegovo bledo lice dok je pokušavao da me razveseli, nesigurnim glasom. Rekoh mu: "Možda bih mogao da se oporavim ako mi dopustiš da studiram tehniku". "Ići ćeš u najbolju tehničku školu na svetu" odgovorio je svečano, a znao sam da tako i misli", napisao je kasnije Nikola kojeg su oduvek zanimale samo prirodne nauke.

Oporavio se i 1875. godine upisao Višu tehničku školu u Gracu. Bio je izuzetno posvećen učenju, ali njegov otac, i pored jasne želje da njegov sin dobije fakultetsku diplomu, nije pokazivao previše interesovanja za sinovljevo obrazovanje. Mladom Tesli je očeva ravnodušnost umalo ubila želju za učenjem.

Pre diplomiranja se zaposlio. Njegov prvi posao je bila pozicija pomoćnog injženera u Mariboru. Posao je dobio iste godine kada je preminuo njegov otac, 1879. Ipak, nije želeo da odustane od namere da ispuni očevu želju, pa se 1880. uputio u Prag da završi fakultet. Shvatio je da studiranjem previše opterećuje svoje bližnje, pa je u jednom momentu rešio da to prekine.

Teslina saradnja sa Edisonom

Tesla je 1881. dobio posao u telegrafskoj kompaniji pod nazivom "Američka Telefonska Kompanija" u Budimpešti, a već naredne zaposlio se u komapaniji Tomasa Edisona, u Parizu. Susret sa Edisonom biće presudan za njega, jer će ga ovaj naučnik odvesti u Ameriku, tačnije u Njujork i dati mu posao i svojoj komapniji "Edisonove mašine".

Bila je to plodnosna saradnja, ali samo za jednu stranu, za Edisona, koji je odbijao da plati Nikoli Tesli ono što mu je pripadalo. Za brojne patente koje je naučnik izumeo, trebalo je da dobije 50 hiljada dolara, ako bismo gledali to je vrednost od milion dolara danas. Edison je rekao da je dogovor o novcu bila samo šala, Tesla se okrenuo i otišao. Kasnije su njih dvojica postali velika konkurencija jednom drugom.

Pronalasci Nikole Tesle

Tesla je život posvetio nauci, a svojim pronalascima promenio tok razvoja civilizacije. Gotovo pesnički danas neko kaže da je Nikola upalio svetlo i osvetlio planetu.

Nikola Tesla je izumeo polifazni sistem, obrtno magnetsko polje, asinhroni motor, sinhroni motor i Teslin transformator, način za generisanje visokofrekventne struje, svojim izumima je olakšao prenos i modulaciju radio-signala, značajno unapredio polje rendgenskih zraka. Njegov sistem naizmeničnih struja je omogućio znatno lakši i efikasniji prenos električne energije na daljinu. Imao je ključnu ulogu u izgradnji prve hidrocentrale na Nijagarinim vodopadima.

Smatra se da je još veliki broj njegovih izuma "neotkriveno", nepoznato široj javnosti.

Posljednje riječi koje mu je majka rekla

Tesla je često boravio u Evropi, držeći predavanja u Londonu, u Parizu. Tokom jedne posjete Francuskoj sačekala ga je vijest da je njegova majka teško bolesna. Odjurio je do nje.

"Stigao si, Nidžo, ponosu moj", bilo je posljednje što mu je majka rekla.

Tri nedjelje nakon njene smrti Nikola je boravio u Gospiću i selu Tomingaj kod Gračca, rodnom mjestu svoje majke i manastiru Gomirje u kojem je arhimandrit bio njegov ujak Nikolaj.

Ne propustite