EMINA ERDOGAN I SELVI KILIDŽAROGLU U ŽIŽI JAVNOSTI! Evo šta se zna o suprugama predsjedničkih kandidata u Turskoj

Svijet
EMINA ERDOGAN I SELVI KILIDŽAROGLU U ŽIŽI JAVNOSTI! Evo šta se zna o suprugama predsjedničkih kandidata u Turskoj
.

Emina Erdogan čije je djevojačko prezime Gulbaran, rođena je u u Istanbulu, najvjerovatnije u Uskuduru, mada se ne zna sa sigurnošću jer se kao mjesto njenog rođenja navodi i Fatihom.,Odrasla je kao najmlađe dijete i jedina ćerka u porodici sa petoro djece. Pohađala je Mithat Pasa Aksam umetničku školu, koju je napustila prije mature. Imala je 15 godina kada joj je stariji brat Husein zabranio da napušta kuću jer "to nije priličilo djevojčicama njenog uzrasta".

Odluku svog brata teško je podnosila o čemu je pričala u jednom intervjuu, ali je uz pomoć majke počela da izlazi iz kuće. Presudno u njenom životu bilo je poznanstvo sa spisateljicom Šule Jiskel, koja se bavila ulogom turske i uopšte muslimanske žene u svetu.

Emina je postala članica „Asocijacije idealističkih žena“, a na jednom skupu upoznala je budućeg muža. Venčali su se 1978. godine, i pored protivljenja njegove majke koja je insistirala da joj sin oženi djevojku potpuno pokrivenog lica, na šta prva dama nije pristala. Bračni par Erdogan dobio je četvoro djece, dvije ćerke i dva sina.

U njenoj biografiji istaknuto je da je 2010. dobila nagradu Nishan-e-Pakistan kao priznanje za napore u prikupljanju pomoći i pomaganju žrtvama poplava u Pakistanu. U februaru 2011. pripala joj je nagrada „Prix de la Fondation“ Crans Montana Foruma, za rad o položaju žena u islamskom svijetu. Bilo je i kontroverzi vezanih za nju, poput izjave iz 2016. da su „haremi osmanskih sultana bili škole za članove dinastije i obrazovne institucije koje su žene pripremale za život". Piše se na različite načine i o njenom stilu u palati, pa neki kažu da je prva dama Turske veoma skromna žena koja se ne libi ni kuhinjskih poslova, dok drugi smatraju da je istina drugačija.

screenshot-306

S obzirom na to da je Emina kao spruga aktulenog turskog predsjednika duže zastupljena u javnosti, o njoj se više zna. Selvi Kilidždaroglu je novinarka. Brak nje i predsednika Republikanske narodne partije traje od 1974. godine. U tom braku dobili su troje djece, nažalost, jedno dijete je umrlo, tri mjeseca nakon rođenja.

Selvi je zbog udaje odustala od Fakuletta političkih nauka Univerziteta u Ankari. Izjavila je jednom prilikom da njen suprug nije bio da ona uđe u svet politike, ali da poštuje njen izbor.

screenshot-307

Tokom kampanje svog supruga zalagala se za bolji položaj žena i zaštitu djece. Ukazivala je na najveće probleme, stavljala u prvi plan finansijske poteškoće ljudi. Veoma je aktivna na društvenim mrežama.

Poručila je nedavno na Tviteru da je saosjećanje prema ljudima ključ svih problema.

Ne propustite