TRI NAPITKA ZA BOLJI SAN: Stručnjaci savjetuju - ovo obavezno popijte prije odlaska u krevet

Porodica i zdravlje
TRI NAPITKA ZA BOLJI SAN: Stručnjaci savjetuju - ovo obavezno popijte prije odlaska u krevet
Određeni napici mogu uticati da brže zaspimo, kao i da kvalitet sna bude bolji.

Određeni napici mogu uticati da brže zaspimo, kao i da kvalitet sna bude bolji.

Stručnjaci objašnjavaju da tri napitka mogu da pomognu da san bude bolji. 

"Naša ishrana igra važnu ulogu ne samo u količini sna koju dobijamo svake noći, već i u kvalitetu tog sna. S obzirom na to da pića koja konzumiramo čine veliki dio naše ishrane, moramo dobro da razmislimo šta pijemo i kada, posebno ako se mučimo da zaspimo", objasnio je nutricionista Džes Blum i dodao:

"Uvijek je dobro razgovarati sa ljekarom ukoliko imate poteškoća sa spavanjem, ali neka od dole navedenih pića takođe mogu pomoći da poboljšate kvalitet sna."

Čaj od kamilice

Napravljen od osušenih cvetova biljke kamilice, ovaj prirodni čaj ima umirujući efekat.

"To može pomoći da se opuste mišići i smanji anksioznost, što će učiniti da brže zaspite. Čaj od kamilice se često koristi kao prirodni lijek za nesanicu i druge probleme sa spavanjem. Studije su pokazale da čaj od kamilice može pomoći u poboljšanju kvaliteta i trajanja sna", naveo je nutricionista.

Mlijeko

"Mlijeko sadrži aminokiselinu triptofan, koju telo pretvara u serotonin, neurotransmiter koji igra veliku ulogu u snu. Konzumiranje mlijeka prije spavanja može pomoći u poboljšanju sna zbog prisustva triptofana. Važno je napomenuti da efekat mlijeka na san može varirati od osobe do osobe", objasnio je Blum. 

Čaj od matičnjaka

Napravljen od listova biljke matičnjaka, ovaj prirodni lijek je povezan sa boljim snom i manjom anksioznošću.

"Neka istraživanja sugerišu da matičnjak može imati smirujući efekat na tijelo i um, što može pomoći u poboljšanju kvaliteta sna. Studije pokazuju da se ljudi koji uzimaju suplemente matičnjaka osjećaju manje anksiozno i opuštenije, i imaju bolji kvalitet sna od onih koji nisu uzimali suplemente. Sve dok je čaj od matičnjaka koji ste kupili potpuno prirodan, bez dodatnih sastojaka kao što je kofein, on može biti odličan za konzumiranje prije spavanja", zaključio je nutricionista. 

Tekst: Lepa&Srećna

Ne propustite