ŠTA UZROKUJE BOL U DONJEM DIJELU LEĐA? Pojedini simptomi mogu ukazivati na ozbiljne bolesti

Objavljeno:26.05.2023 - 19:07
A A A Times Arial

Bol u leđima je postala pojava sa kojima se susreće sve veći broj ljudi, posebno mlađih, a nerijetko i sprječava čovjeka da normalno funkcioniše tokom dana.

Bolovi u donjem dijelu leđa jedan su od najčešćih uzroka posjeta ljekaru. Svako od nas barem je jednom iskusio bol u donjem dijelu leđa. Najčešće se bolovi u donjem dijelu leđa pojavljuju uslijed povrede, poput uganuća mišića ili istegnuća zbog naglih pokreta te prilikom dizanja teških predmeta.

Bolovi u donjem dijelu leđa mogu se javiti kao posljedica određenih bolesti, kao što su:

-rak leđne moždine
-puknuti ili hernirani disk
-išijas
-artritis
-infekcije bubrega
-infekcije kičme

Bol u leđima može trajati do nekoliko nedelja, dok je hronična bol u leđima ona koja traje čak duže od tri meseca. Uzroci bolova u donjem delu leđa

Naprezanje Mišići i ligamenti na leđima mogu se istegnuti zbog prekomejrne aktivnosti, pogotovo u starijoj dobi. Simptomi uključuju bolove te ukočenost donjeg dijela leđa. Odmor i fizikalna terapija lijekovi su za ove simptome.


Povreda diska

Diskovi su veoma podložni raznim povredama. Rizik za povrede diska takođe raste s godinama. Spoljašna strana diska može se suziti. Išijas Išijas se pojavljuje kod hernije diska ako disk pritišće išijasni živac. Išijatični živac povezuje kičmu s nogama. Kao rezultat, išijas često uzrokuje bolove u nogama te stopalima.

Abnormalne zakrivljenosti kičme

Skolioza, kifoza i lordoza stanja su koja uzrokuju abnormalne zakrivljenosti kičme. Navedena stanja najčešće se dijagnostifikuju tokom djetinjstva ili adolescencije. Zakrivljenost kičme uzrokuje bol i loše držanje tijela.

Ostali uzroci bolova u donjem dijelu leđa:

-artritis
-spondiloza
-problemi s bubrezima i mokraćnim kanalima
-trudnoća
-endometrioza

Simptomi koji zahtjevaju više ispitivanja su:

-nedostatak kontrole crijeva
-slabost
-temperatura
-gubitak težine

Ukoliko nemate dodatne simptome, lekar će pratiti vaše stanje neko vrijeme prije nego što vas pošalje na dodatna testiranja. Razlog tome je što se većina bolova rješava jednostavnim tretmanima.

Liječenje

Ako bol ne prestane nakon 72 sata kućnog liječenja, obratite se lekaru. Zaustavite svoje aktivnosti na nekoliko dana, redovno nanoseći led na donji dio leđa. Preporuka ljekara je upotreba leda prvih 72 sata, a zatim prelazak na grijanje. Ova metoda doprinosi opuštanju mišića. Topla kupka ili masaža opustiće ukočene mišiće na leđima. Ostale vježbe koje možete izvesti u kući:

Kako spriječiti bolove u leđima? radite redovno vežbe za jačanje mišića stomaka i leđa gubitak viška kilograma lagane vježbe istezanja pravilno držanja i sjedenje spavanje na čvrstoj površini prestanak pušenja

Razgovarajte s liječnikom o bolovima u donjem dijelu leđa. On će otkriti uzroke bolova te vam pomoći pri planiranju liječenja koje najbolje odgovara vama.