EVO ŠTA IZAZIVA BOL U KRSTIMA I KAD SE TREBA HITNO JAVITI LJEKARU: Nekoliko simptoma može ukazivati na ozbiljan problem

Porodica i zdravlje
EVO ŠTA IZAZIVA BOL U KRSTIMA I KAD SE TREBA HITNO JAVITI LJEKARU: Nekoliko simptoma može ukazivati na ozbiljan problem
Svima je dobro poznat osjećaj nemoći kada poslije dugog sjedenja ili nakon nekog naizgled bezazlenog pokreta, zaboli donji dio leđa. Onaj oštar bol koji se često pruži niz nogu i/ili blokira svaki sljedeći pokret.

Svima je dobro poznat osjećaj nemoći kada poslije dugog sjedenja ili nakon nekog naizgled bezazlenog pokreta, zaboli donji dio leđa. Onaj oštar bol koji se često pruži niz nogu i/ili blokira svaki sljedeći pokret.

Bol u krstima otežava normalno funkcionisanje, te je veoma važno na vrijeme posjetiti doktora.

Kako nastaje bol u donjem dijelu leđa

Oko 80% odraslih pati od bolova u donjem dijelu leđa, a svako ga je iskusio bar jednom u životu. Donji dio leđa podržava težinu gornjeg dijela tijela, ali i omogućava pokretljivost i savijanje kičme, kao i okretanje kukova pri hodu.

Bol u donjem dijelu leđa često nastaje uslijed pretjeranog fizičkog rada ili podizanja teških predmeta, a javlja se i zbog nepravilnog položaja tijela, kao što je predugo sjedenje ili zbog povrede mišića, ligamenata i zglobova. Glavni uzrok bolova u donjem dijelu leđa su opušteni ili prenapregnuti mišići.

Pored toga, bolovi u donjem dijelu leđa se javljaju i kod deformiteta kičme kao što su kifoza ili skolioza, ali i kod starijih ljudi koji imaju artritis ili osteoporozu. Bol u donjem dijelu leđa može biti posljedica stanja, bolesti ili bolova u okolnim organima kao što su jetra, bubrezi, stomak. Također, bol u donjem dijelu leđa može da se javi prije ili tokom menstruacije kod žena, a može biti i posljedica stresa ili napetosti u tijelu.

Vrste bolova u donjem dijelu leđa

Bol u donjem dijelu leđa može biti akutan, kada se pojavi iznenada i može trajati od nekoliko dana do nekoliko nedelja. Kada bol u donjem dijelu leđa traje duže od tri mjeseca, radi se o hroničnom bolu u donjem dijelu leđa kod koga ni lijekovi ne pomažu u ublažavanju bolova. Prema uzroku bola, bol u donjem dijelu leđa može biti mehanički uzrokovan mišićima, kostima, zglobovima ili ligamentima koji okružuju kičmu.

Druga vrsta bola je radikularna, koja se javlja kada je zapaljen korijen kičmenog nerva i tada govorimo o radikulopatiji. Pored toga, postoji i bol u donjem dijelu leđa, gdje se bol u donjem dijelu leđa javlja uslijed stanja u okolnim organima.

Koji su simptomi bolova u donjem dijelu leđa?

Glavni simptomi bolova u donjem dijelu leđa su bol u donjem dijelu leđa, koji može biti slabiji ili jači. Također, u zavisnosti od uzroka bola, mogu biti oštri, iznenadni ili tupi. Bol se može proširiti na nogu ili stopalo i također može izazvati peckanje u nogama, što je išijas. Bol se može pogoršati nakon prekomjerne aktivnosti ili nakon predugo sjedenja, hodanja, stajanja ili ležanja.

Da li se bol u donjem dijelu leđa može spriječiti?

Bol u donjem dijelu leđa može se spriječiti na nekoliko načina:

redovno vježbanje, posebno vježbe koje jačaju trbušni zid i mišiće leđa
pazeći na pravilan položaj tijela kada se sjedi ili stoji
izbjegavanje podizanja preteških predmeta
nošenje odgovarajuće obuće i uložaka
Kako se dijagnostikuje?

Kada bol u donjem dijelu leđa ne nestane poslije nekoliko nedjelja, a lijekovi protiv bolova ili obloge ne pomognu, vrijeme je da se obratite ljekaru. Ljekar će prvo palpirati donji dio leđa da vidi gdje se javlja bol, a za detaljniju dijagnozu biće neophodni dalji testovi kao što su rendgenski snimak ili magnetna rezonanca donjeg dijela kičme.

Kako se liječi bol u donjem dijelu leđa?

Odmaranje ili upotreba hladnih ili toplih obloga, kao i masaže, mogu pomoći u smanjenju bolova. Mogu pomoći i lijekovi protiv bolova, kao i vježbe koje će ojačati trbušne i leđne mišiće. Važno je izbjegavati podizanje teških predmeta ili tegova. Ne preporučuje se dugo ležanje ili mirovanje, jer to može imati kontraefekat i bol može samo da se pojača.

Fizikalna terapija također može pomoći, a ponekad će jedina opcija biti operacija. Tokom liječenja važno je otkriti i otkloniti uzrok tegobe, ali i smanjiti bol i omogućiti čovjeku normalan život.

Zaključak

Dakle, bol u leđima je jedan od najčešćih bolova u tijelu i njegovo liječenje može biti dugotrajno. Bol se može javiti zbog problema u okolnim mišićima ili kostima, a može se javiti i zbog načina života. Lijekovi, vježbe, terapija mogu pomoći u liječenju, a u nekim slučajevima će biti neophodna operacija.

(N1.hr)

Ne propustite