Bakirov vizionar: Kakve poruke krije Skakin telefon!?

Bosna i Hercegovina
Bakirov vizionar: Kakve poruke krije Skakin telefon!?
.

Abdulah Skaka, bivši gradonačelnik Sarajeva, predat je jučer, s lisicama na rukama, u nadležnost Tužilaštva Kantona Sarajevo, nakon što su ga prekjučer uhapsili pripadnici MUP-a KS u policijskoj akciji kodnog naziva "Vizionar".

Iz Tužilaštva KS, prema čijoj je naredbi Skaka i uhapšen danas je predložen pritvor.

Nesavjestan rad

Akcija „Vizionar“ provodi se zbog sumnje u počinjenje više krivičnih djela, između ostalog – zloupotreba položaja, nesavjestan rad u službi, krivotvorenje službene isprave, davanje dara i drugih oblika koristi.

Abdulah Skaka je pod istragom Tužilaštva KS zbog više krivičnih radnji koje je počinio tokom svog mandata na mjestu gradonačelnika Sarajeva. 

No, ono što je ključno, osim što je Skaka osumnjičen zbog nezakonitog zapošljavanja savjetnika, finansiranja projekta rasvjete u općini Trnovo kako bi rasvjeta došla do njegove vikendice, krivotvorenja dokumentacije za dovođenje i organizaciju utrke Formule E u Sarajevu, također se tereti i za davanje mita u vezi s izborom predsjedavajućeg Gradskog vijeća, a sve kako Bogić Bogićević ne bi mogao biti izabran za gradonačelnika Sarajeva. 

Skaki je, prema informacijama „Avaza“, oduzet mobitel, koji će, kako stvari stoje, do kraja razjasniti po čijem je nalogu radio kako bi sebi osigurao novi mandat gradonačelnika.

Skaki je prije dvije godine, također, privremeno bio oduzet mobitel. Ali sada je situacija drugačija jer je uhapšen i mobitel će biti vještačen, sve poruke i pozivi.

Podsjećamo, protiv Bakirovog ambasadora, ali uhapšenog Ibrahima Hadžibajrića krivične prijave prije dvije godine podnio je Elmedin Konanović, lider NiP-a, zbog sumnje da su vršili trgovinu utjecajem u procesu izbora predsjedavajućeg Gradskog vijeća, čime su utjecali i na izbor gradonačelnika za kojeg je Bogić Bogićević bio kandidat.

Obećavao dar

Prema informacijama „Avaza“, Skaka je, prema dokazima Tužilaštva, određenim vijećnicima nudio određene pogodnosti, obećavao dar, a sve s ciljem da Bogićević ne bude izabran.

To će pokazati i poruke koje su pronađene u mobitelu. Suština je, ko je u vrhu SDA znao za Skakine poteze i da li je radio prema instrukcijama ili samostalno. U ovom predmetu istraga bi mogla biti proširena.

Mućke s bolidom Formule E

Skaka, iako je trebao, nije tražio saglasnost Gradskog vijeća za trošenje 66.522,82 KM za dopremanje bolida Formule E, pokaznog vozila.

Prema ugovoru iz 2018. godine, Seca Sports Europe Limited (Tim) za događaj u novembru trebao je dopremiti bolid za izlaganje i to je naplatio 54.522,82 KM, a Grad je dodatno potrošio po 6.000 KM za ugostiteljske usluge za potrebe Formule E i pripremu postavki. S obzirom na to da nije bilo budžetske stavke za ovaj trošak, Skaka je namirio novac sa stavki za svjetlosnu dekoraciju i adaptaciju poslovnih prostora Grada, prenosi Avaz

Ne propustite