OČEKUJE NAS LJETO KOJE NEĆE BITI KAO ŠTO SMO NAVIKLI! Meteorolog Nedeljko Todorović mnoge zabrinuo, a evo šta kaže

Vijesti
OČEKUJE NAS LJETO KOJE NEĆE BITI KAO ŠTO SMO NAVIKLI! Meteorolog Nedeljko Todorović mnoge zabrinuo, a evo šta kaže
.

Todorović je objasnio da građani možda nisu navikli na "svježinu" u maju, ali da su temperature bile oko prosjeka. Objasnio i zašto nam je hladno

Vremenska prognoza za jun

Napomenuo je da su svako ljeto i svaka godina priča za sebe.

- Prošle godine je maj bio ekstremno topao i ekstremno sušan. Bilo je čak sedam ili osam dana sa temperaturom 30 i više stepeni. Ove godine smo jedva dostigli 26 ili 27 stepeni. I ovaj tip vremena bi trebalo da se nastavi i u junu mjesecu. Normalno, biće prosječna temperatura viša, ali gledajući ovakav razvoj vremena iznad evropskog kontinenta, ne nazire se neki topli prodor da bi temperatura bar prvih sedam dana juna bila viša od 30 stepeni - objasnio je Todorović.

Istakao je da u junu raste vjerovatnoća za lokalne nepogode, što je i tipično za jun i jul.

- Možemo da očekujemo, ponegde, neku nepogodu sa velikom količinom padavina i grmljavinom, koja je, uzgredno rečeno, opasna pojava. Opet tipično junsko vrijeme - rekao je Todorović.

Zašto nam je onda hladno?

Objasnio je da spoljna temperatura vazduha nije toliko niska, ali da se u stanovima u kojima je grejanje prestalo zidovi još nisu zagrijali, pa se zbog toga čini da je još hladno.

- Sad će polako temperatura da zagrijava stanove, pa mislim da će biti nešto povoljnije. Ali napolju već, kad je sunčan dan, postaje toplo, kad je ljudski organizam izložen suncu. Ko je tražio sunce, imaće ga, ali kako odmiču dani i dolazi jun mjesec, izlazak na otvoreno sunce, opet predstavlja neku vrstu problema - naveo je Nedeljko Todorović.

Vremenska prognoza za ljeto

Govoreći o temperaturama tokom predstojećeg ljeta, Todorović je najavio da će, gledajući srednje temperature, vjerovatno biti manje toplo od prethodna dva ljeta.

- Biće pljuskova, grmljavina, nepogoda, što svakog ljeta imamo. Temperatura bi, gledajući višedecenijske proseke, bila malo iznad prosjeka, stepen, dva - naveo je Todorović.

U junu su, kako je dodao, prosječne maksimalne temperature između 25 do 27 stepeni, u julu od 28 do 30, a u avgustu od 30 do 28 stepeni, pošto počinje da pada srednja temperatura.

- Pošto je naše vrijeme rijetko kad prosječno, biće nekoliko dana sa ekstremno visokim temperaturama, čak i do 35 stepeni u julu i avgustu, ali za razliku od prethodna dva ljeta, broj takvih dana će biti manji - rekao je Todorović.

Napomenuo je da će osvježenja biti prisutna, naročito u junu, a da će ljeto biti malo toplije, u odnosu na prethodnih 100 godina, ali svežije u odnosu na prošla dva, prenosi Kurir

Ne propustite