OVO ODBIJA ŠTETOČINE POPUT SUZAVCA: Lisne uši bježe, smrdibube to ne mogu podnijeti

Arhitektura i dizajn
OVO ODBIJA ŠTETOČINE POPUT SUZAVCA: Lisne uši bježe, smrdibube to ne mogu podnijeti
Jedan od vrlo učinkovitih sredstava je pesticid od čili paprike kojega možete sami pripremiti i koristiti za suzbijanje štetnika koji napadaju vaše povrće, voće ili ukrasno i ljekovito bilje

Jedan od vrlo učinkovitih sredstava je pesticid od čili paprike kojega možete sami pripremiti i koristiti za suzbijanje štetnika koji napadaju vaše povrće, voće ili ukrasno i ljekovito bilje.

Pesticid od čili paprike - kako ga pripremiti i koristiti

Vegetacijska sezona naveliko se zahuktava, a s njom i pojava različitih štetnika. Jedan od vrlo učinkovitih sredstava je pesticid od čili paprike kojega možete sami pripremiti i koristiti za suzbijanje štetnika koje napadaju vaše povrće, voće ili ukrasno i ljekovito bilje. 

No, tu su i drugi recepti u kojem je glavni sastojak čili paprika, bilo u suhom ili svježem stanju. Prilikom pripreme ovih prirodnih pesticida, budite vrlo oprezni. Najbolje je da ih radite u rukavicama i izbjegavajte rukama dirati lice, posebno područje oko očiju.  Kada raspršujete ovu tekućinu, prekrijte usta i nos. 

Čili sprej 1

Zdrobite i sameljite 4 šalice suhih čili paprika ili 5 šalica sjemenki čili paprike. Pomiješajte s 3 litre vode i prokuhajte 15 do 20 minuta. Maknite s vatre i dodajte još 3 litre vode te ostavite da se ohladi. Procijedite kroz tkaninu (najbolje gazu u nekoliko slojeva). Dodajte 180g sapuna i otopite u pripremljenoj tekućini. Prednost dajte sapunima izrađenim iz ekoloških sastojaka. Ako koristite tekući sapun, dodajte 75ml sapuna. Sapun se dodaje kako bi se tekućina zalijepila za štetnike i lišće biljke. 

Koristite ga kao sprej pomoću pumpice ili ga raspršite pomoću metlice ili vezanih grančica trave. ovaj sprej će suzbiti većinu insekata, uključujući gusjenice, lisne uši, muhe, mušice, mrave i druge kukce. Tekućinu nanesite jednom tjedno ako nema kiše, odnosno dva ili tri puta tjedno ako pada kiša. Ovu tekućinu koristite kao preventivnu mjeru. 

Ako je koncentracija ove otopine prejaka, može izgorjeti lišće, navodi The Garden Gurus. 

Čili sprej 2 

Drugi način je sa svježom čili paprikom pa ćete za pripremu ovoga pesticida morati pričekati plod. Narežite 500 grama zrele čili paprike i stavite u kantu napunjenu vodom (oko 20 litara). Ostavite da se raspadne tijekom 4 do 5 dana. Procijedite tekućinu te u njoj otopite 30 grama sapuna. 

Koristite isto kao u prethodnom receptu. 

Sprej od čili paprike i luka

Zgnječite lukovicu češnjaka i jednu lukovicu crvenog luka. Dodajte jednu žlicu čili paprike u prahu. Promiješajte s 2 litre vruće vode. Ostavite da se ohladi te procijedite kroz finu tkaninu. Dodajte žlicu sapuna i dobro promiješajte. 

Tekućina je iznimno korisna kod suzbijanja gusjenica u voćnjacima. 

Čili prah 

Smrvite što više suhih čili paprika. Prah pospite oko biljaka (ne i na samu biljku) kako biste odbili mrave, crve, puževe i druge štetnike.  

Ne propustite