RECEPT ZA SARMU NAJPOZNATIJEG KUHARA IZ JUGOSLAVIJE: Svako ko je spremio po njegovim savjetima tvrdi da NIJE PROBAO BOLJU

Kuharica
RECEPT ZA SARMU NAJPOZNATIJEG KUHARA IZ JUGOSLAVIJE: Svako ko je spremio po njegovim savjetima tvrdi da NIJE PROBAO BOLJU
.

Stevo Karapandža važi za jednog od najboljih kuvara iz bivše Jugoslavije, koji je uveo je potpuno drugačiji prikaz kulinarstva prije više od tri decenije. U njegovim specijalitetima su uživale brojne poznate ličnosti, ali je on uvijek isticao da je za svakoga kuvao isto, sa puno ljubavi. Njegove recepte svi obožavamo i danas, a posebno onaj za njegovu čuvenu sarmu.

Među njegovim omiljenim jelima je i pasulj, ali kada jednom budete napravili sarmu na Karapandžin način, više nijedan drugi nećete probati!

Neophodne namirnice:

  • 100 g pirinča
  • 1 glavica luka
  • 2 čena bijelog luka
  • 1-2 kašike sitno seckane slanine
  • 1 glavica kiselog kupusa oko 1 kg
  • 500 g mljevenog mješanog mesa najbolje od vrata (junetina i svinjetina)
  • 2 kašike sitno sjeckanog peršunovog lista
  • 1 jaje
  • malo soli i bibera
  • 1 kašika suhog začina
  • malo ljute mljevene paprike
  • 1 lovorov list
  • suva rebrica ili kobasice
  • 1 kašik slatke mlevene paprike
  • 2 kašika koncentrata paradajza

Zaprška:

  • malo ulja
  • 1 veća glavica luka
  • 1 čen bijelog luka
  • 1 kašičica crvene slatke paprike

Kako je čuveni naš kuhar priprema?

Skuhajte pirinač do pola, a za to vreme na malo ulja prodinstajte luk, kada porumeni luk, dodajte mu isjeckan bijeli luk, a ako želite i malo slanine isečene na kockice.

Mesu koje ste stavili u duboku posudu dodajte peršun, kuvan pirinač, jaje, so i biber, pa suvi začin i malo ljute paprike, a kada ste u to ubacili dinstani luk smesu dobro sjedinite. Nakon toga pripremite kiseli kupus, odvojite listove, odstranite tvrde delove i dobro properite, a deo nasecite na tanke rezance.

Listove kupusa punite sa pašikom i po nadeva i uvijajte. Proces ponavljajte dok ne potrošite meso. Zatim u lonac u kojem ćete kuhati sarmu, ubacite pola sečenog kupusa i na njega složite sarme koje je potrebno gusto slagati. Na vrh sarmi ubacite lovorov list, rebarca ili neko suho meso, pokrijte sve ostatkom isječenog kupusa, dodajte i malo mljevene paprike te koncentrat paradajza pa zatim zalijte vodom da sve pokrije.

Kuhajte dva do tri sata povremeno dosipajući vodu po potrebi. Kada je sarma gotova od navedenih sastojaka napravite zapršku tako što ćete na par kapi ulja prepržiti luk, bijeli luk i crvenu papriku, sve to sjedinite, i dodajte u tečnost u kojoj se kuhala sarma. S time prelijte sarmu, pustite da se još malo krčka i vaše jelo spremno je za konzumaciju.

Ne propustite