MIRIS BENZINA GA DOVODIO U EKSTAZU! Dođavola s tobom dijete, nisi ti za sporta! Najveća greška ikada izgovorena - postao je jedan od najvećih

Automoto
MIRIS BENZINA GA DOVODIO U EKSTAZU! Dođavola s tobom dijete, nisi ti za sporta! Najveća greška ikada izgovorena - postao je jedan od najvećih
,

Prašnjavi fudbalski teren u predgrađu Sao Paola. Na njemu dvije fudbalske ekipe pokušavaju ugurati loptu u mrežu protivnika. Na golu "gostiju" stoji mršav dječak. Stoji i gleda u cestu pored igrališta. Lopta prolazi pored njega i završava u mreži. Nastaje frka na terenu.

"Beco! Dođavola! Pa, u šta gledaš?", galami trener na mršavog golmana. "Ne, ne. Nisi ti za ovog", rekao mu je, pa ga je izveo s terena. Trener je nakon utakmice saopštio roditeljima kako mali Beco baš i nije za fudbal, niti za sport. Nije timski igrač. Odustan je. Ne interesuje ga lopta. Trener je bio djelomično u pravu. Malog nije interesovala lopta. Njegov je pogled s fudbalskog igrališta bio upućen prema cesti. Prema automobilima. Miris benzina ga je dovodio u ekstazu. 

5cc95e07-2c84-4c8e-a832-7faa0a0a0a6a-senna1-previeworg

Trener je napravio kardinalnu grešku kada je njegovim roditeljima saopštio da "mali nije sportski tip". O, kakva je to greška bila. Beco je bio nadimak dječaka, koji će tridesetak godina kasnije postati jedan od najvećih sportista svih vremena. Njegovo ime je bilo Ayrton Senna.

5cc95df4-8a60-48c7-bd75-7f760a0a0a6a-ayrton-senna-f1p-imola-2014-full-res-previeworg

Danas, 1. maja, navršava se 29 godina od jednog od najtragičnijih događaja u svijetu sporta. Danas se navrašava 29godina od kako nas je napustio jedan od najvećih, a po mnogima i najveći vozač Formule 1 koji je ikada sjeo u bolid. Na stazi Autodromo Enzo e Dino Ferrari, tokom utrke za Veliku nagradu San Marina, Senna je izletio sa staze pri brzini od 230 kilometara na sat. Prije toga komad bolida ga je pogodio u glavu. Pomoći mu nije bilo.

5cc95d0a-a398-4d7a-855b-7f8c0a0a0a6a-senna-velika-previeworg

Njegova smrt potresla je planetu. U Brazilu, njegovoj domovini, proglašena je trodnevna žalost, a danas, 29 godina poslije smrti, cijeli Brazil oplakuje jednog od najomiljenijih sportista koje je svijet ikada imao. Senna, u usporedbi s ostalim velikim vozačima, nije imao mnogo titula. "Samo" tri naslova u Formuli 1. Međutim, ono što ga je odvajalo od svih drugih jeste bio njegov neustrašivi način vožnje.

5cc95dd3-1d5c-4f18-89ae-7fa00a0a0a6a-171115114050-ayrton-senna-face-shot-at-mclaren-exlarge-169-previeworg

Niko nikad prije, a ni poslije njega nije vozio Formulu kao on. U krivine je ulazio pri brzini od 200 i više kilometara na sat, preticao je druge vozače i pri većim brzinama. Nije ga bilo strah ničeg i nikog. Otišao je onako kako je i živio: Brzo i na pisti...

Ne propustite