Naučnici otkrivaju: Skuhajte pirinač sa upola manje kalorija
Istraživači su to postigli tako što su, u trenutku ključanja vode, u nju dodali kokosovo ulje prije nego što su sipali pirinač. Težina kokosovog ulja iznosila je 3 odsto težine sirovog pirinča planiranog za kuhanje.
Nakon što je pirinač sa kokosovim uljem gotov, trebalo bi ga odmah ohladiti i staviti u frižider na oko 12 sati. Nakon toga je spreman za upotrebu.
Uzrok ove promjene krije se u hemijskom sastavu hrane.
Naime, nema sav skrob istu strukturu. Pojedini tipovi skroba, koji se kratko vare, brzo se pretvaraju prvo u glukozu, a zatim u glikogen. Višak glikogena lepi se za naše tijelo u vidu masnih naslaga ukoliko prije toga ne upotrebimo dovoljno energije da ga sagorimo.
S druge strane, druge vrste skroba teško se vare zbog toga što se ne pretvaraju u glukozu ili glikogen, zbog čega naše tijelo skladišti manji broj kalorija.
Zahvaljujući određenim hemijskim reakcijama moguće je pretvoriti jedan tip skroba u drugi. Drugim riječima, kaloričnost pirinča zavisiće od načina na koji ga pripremite.
Naučnicima je ovo već bilo poznato, pa su testirali 8 različitih recepata na 38 različitih vrsta pirinča koji se uzgaja na teritoriji Šri Lanke.
Ustanovili su da se dodavanjem ulja prije kuhanja pirinča, kao i brzim hlađenjem kada je skuhan, drastično menja sastav skroba koji sadrži. Rezultat je porcija sa upola manjim brojem kalorija, koja je generalno zdravija od standardne čak i kada se zagrije, piše " Independent