ČIM DOĐU PRAZNICI, BALKANCI SE POSVAĐAJU: Komunikolog otkriva kako da smirimo strasti - rješenje problema je u OVOME!

Zanimljivosti
ČIM DOĐU PRAZNICI, BALKANCI SE POSVAĐAJU: Komunikolog otkriva kako da smirimo strasti - rješenje problema je u OVOME!
.

Evo zbog čega se nerijetko svađamo sa porodicom za vreme praznika i kako da se kontrolišemo.

Praznici su period kada konačno možemo da odahnemo od svakodonevnih obaveza i posla. Provodimo ih u krugu porodice i bližnjih. 

Međutim, nepisano pravilo u mnogim domovima u Srbiji i ostalom dijelu Balkana jeste da se članovi porodice nerijetko posvađaju. Zbog čega se strasti uzburkaju i kako da ih smirimo, gostujući na Prvoj, objasnio je komunikolog i stručnjak za govor tijela, Marko Burazor. Kako je na samom početku istakao, mi najlekše reagujemo kada sopstvene osobine prepoznamo kod drugih ljudi.

"Mi nagomilovamo frustraciju koju nosimo iz okruženja, koju upijamo na poslu ili sa emotivnim partnerom i kad dođemo u 'sigurnu luku' - porodicu, to je jedino mjesto gdje se osjećamo slobodno. Iz nas izađe sve nagomilovano i malo je potrebno za svađu", kaže Marko i dodaje da nisu svi konflikti loši.

"Prvo, postoji konstruktivni konflkt koji dovodi do nekog rješenja i destruktivni koji ne vode ni čemu."

Takođe, prema riječima komunikologa, ono što tada svako treba da ima na umu jeste da porodične momente ne treba da shvati zdravo za gotovo.

"Biće momenti kada oni više neće biti među nama. Najbolja tehnika jeste da počnemo da slušamo. Mi ne umijemo u svakodnevnom životu da slušamo", objašnjava Marko. Rješenja problema nalazi se u asertivnoj komunikaciji - da uvažimo osjećanja druge strane, a opet da kažemo ono što je nama na umu. Suština je da saslušamo do kraja.

"Od destruktivnih konflikta dobijamo samo jedno - da se osjećamo loše", zaključio je za kraj komunikolog Marko Burazor.

(MONDO)

Ne propustite