Elvedin ef. Kavazović za Novi.ba: Insan kada je istinski u vjeri na svakom halu traba da osaburi, zna da je svako iskušenje od Allaha i da će ono s Božijom pomoći proći

Ramazan
Elvedin ef. Kavazović za Novi.ba: Insan kada je istinski u vjeri na svakom halu traba da osaburi, zna da je svako iskušenje od Allaha i da će ono s Božijom pomoći proći
.

Ušli smo u posljednju trećinu ramazana, a danas za Novi.ba o ovom svetom mjesecu govori Elvedin ef. Kavazović.

Elvedin ef. Kavazović rođen je u Gradačcu, svršenik medrese "Dr. Ahmed Smajlović" u Zagrebu, i Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici, te Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu. Vjerski službenik u Islamskoj zajednici više od 19 godina, kao imam, hatib i muallim radi u džematu Sibovac – Omeragići, MIZ Gradačac. Oženjen s Emirom Kavazović, diplomiranom profesoricom Islamske vjeronauke.

Razgovarao: Mirza Hadžijusufović

Uvaženi efendija, kako Vi i Vaša porodica provodite ove ramazanske dane? 

Ef. Kavazović: Ramazan je poseban mjesec za nas vjernike. Elhamdulillah, hvala Allahu dž.š., neizmjernom zahvalom što nam je omogućio da ovaj ramazan imamo priliku da dočekamo u miru, zajedništvu i u blizini jedni drugih, bez nekih distanci i ograničenja koje smo imali u proteklom periodu. Ovaj blagoslovljeni mjesec ima poseban značaj za moju porodicu, i njegovom dolasku se posebno radujemo. Ramazan se razlikuje od ostalih mjeseci u godini, jer u ovom mjesecu mi smo Allahovi gosti, intenziviraju se ibadeti, post je ispunjenje vjernika i duhovno ojačanje u ovom mjesecu. Ono što je posebno u mojoj porodici su naši zajednički sehuri i iftari koji predstavljaju posebnu porodičnu ljepotu ramazana.

Vjerske obaveze i aktivnosti u džematu su raznovrsne. Nastojimo da nam mjesec ramazan bude ispunjen brojnim aktivnostima i hairli djelima koje moje džematlije čine tokom ovog blagoslovljenog mjeseca. Ono što je neizostavno su naše mukabele, teravih-namazi, mektebska pouka, posjete našim džematlijama i obilježavanje odabranih noći u ovom mjesecu, noći Bedra i Kadra. U našem džematu tradicionalno pripremamo iftar za naše džematlije, prijatelje i naše sugrađane u povodu noći Lejletu-l-Kadr ispred džamije u Sibovcu, kao i naše opet moram reći tradicionalno druženje u haremu džamije u Omeragićima nakon klanjanja Bajram- namaza. Tako da ljepota mjeseca ramazana živi u našim dušama, kućama i na licima vjernika osjeća se jedan lijep preporod, jedno zadovoljstvo i istinska posvećenost tokom ovog mubarek mjeseca.

Koliko je važno da musliman kao pojedinac shvati ramazan kao priliku vlastite duhovne obnove koju nikako ne smije propustiti?

Ef. Kavazović: Kao što sam već kazao ljepota ramazana se osjeća u našim kućama, dušama, na nurli licima naših postača i klanjača, sve je to slika duhovnog preporoda i ispunjenja vjernika tokom ovog mubarek mjeseca. Nekada prosto poželim da mjesec ramazan traje i duže, jer ta posebnost se osjeća u nama, oko nas, a osjećaj Božije milosti i duhovnosti ispunjava naše biće. Ramazan je mjesec dobra, mjesec milosti i oprosta. Ramazan je vrijeme svakolikog dobra kada se dobra djela mnogostruko više čine, oprost traži više nego ikad, a nastojanje da se čine dobra djela uvećava.

U ovom blagoslovljenom mjececu potrebno je da zaslužimo milost Uzvišenog Allaha dž.š., da Mu se obraćamo, da Mu zahvaljujemo na brojnim blagodatima, da činimo istigfar i iskažemo svoje istinsko pokajanje Njemu Uzvišenom. Ovaj mjesec je mjesec Objave, pa je posebnost da svoje noći provodimo u učenju Kurʼana. U časnom Kurʼanu se kaže: ˮOvaj Kurʼan vodi jedinom ispravnom putu, i vjernicima koji čine dobra djela donosi radosnu vijest da ih čeka nagrada velika. ˮ ( El- Isra, 9 ) Natječimo se u dobru u ovom mubarek mjesecu, da Allah, dž.š., bude zadovoljan s nama i da naš ibadet bude kabul inšaAllah.

elvedinkavazovic

Vrijeme ramazana je iznimna prilika da se pojača osjećaj prema namazu. Kako to na najbolji način ostvariti?

Ef. Kavazović: Namaz predstavlja duhovnu vezu čovjeka s njegovim Stvoriteljem. Namaz je štit vjernika i način stalnog čišćenja od grijeha. Namaz za vjernika predstavlja tihi razgovor, obraćanje Onom koji nas je stvorio, odmor i svježina duše i tijela, izvor jedinstvene radosti i snage. Svaki vjernik bi trebao da pronađe svoj mir, sreću u strpljivosti i namazu. Vrijeme mjeseca ramazana je posebna prilika za jačanje duše i podstrekač na putu dobra da kroz namaz i druge ibadete se približavamo Allahu, dž.š. Vjernik treba da živi vjerničkim životom cijelu godinu, ali posebnu ljepotu i preporod svoje duše trebao bi da doživi u mjesecu ramazanu. Pored redovnih namaza koji su nam obavezni, vjernik bi trebao da klanja i teravih-namaz. Teravih-namaz je sunnet muškarcima i ženama. Utemeljen je postupkom Poslanika, s.a.v.s., i njegovim riječima: ˮDržite se mog sunneta i sunneta ispravnih halifa poslije mene.ˮ  

Šta biste savjetovali ljudima, pogotovo omladini, kada im je teško u životu?

Ef. Kavazović: Danas sve više elhamdulillah vidimo u našim džamijama mlade, omladinu. Istinska želja za vjerom je prisutna kod naše omladine. Oni su u traganju, u želji za istinskom spoznajom. Na nama je da  im na što relevantniji načim pružimo odgovore, predstavimo islam u njenom pravom svjetlu i budemo pomagači. Insan kada je istinski u vjeri na svakom halu traba da osaburi i bude hair za njega, zna da je svako iskušenje od Allaha i da će ono s Božijom pomoći proći. Allah dž.š., nam je poslao Kurʼan da nam bude vodilja, uputa, milost i lijek za naša srca. Allah, dž.š., je naredio čitanje Kurʼana, jer je to revnost iskrenih i pravovjernih. On kaže: "Oni koji Allahovu knjigu čitaju i molitvu obavljaju i od onoga čime ih Mi opskrbljujemo udjeljuju, i tajno i javno, mogu da se nadaju nagradi koja neće izostati." ( Fatir, 29 ) Ono što bih posebno savjetovao omladini: družite se s Kurʼanom, klanjajte propisane namaze i činite dove jedni za druge kako bi vam se Allah, dž.š., smilovao i odagnao sve musibete koji su vas zadesili.

Ramazanska poruka čitaocima portala

Ef. Kavazović: Poruka čitaocima bi bila da nastoje iskoristiti blagodati mjeseca ramazana, ramazanskog posta, kako bi osnažili svoj iman, ojačali svoju dušu i svijest o svom Gospodaru. Postač ima dvije radosti: prva radost mu je ona prilikom iftara, a druga, kada sretne Svoga Gospodara, onda se raduje zbog svog posta. (hadis) Da nas Allah, dž.š., pomogne da očuvamo našu vjeru, da nam naš post bude ispravan i primljen kod Njega. Ne dopustimo da ga ičim pokvarimo, nego da uz post činimo još mnoga dobra djela, za koja će nas naš Gospodar nagraditi.

Ne propustite