OVAKO BOSANCI PRAVE ČUVENU BEGOVU ČORBU: Bamija je obavezna, a evo šta joj zapravo daje poseban ukus!

Kuharica
OVAKO BOSANCI PRAVE ČUVENU BEGOVU ČORBU: Bamija je obavezna, a evo šta joj zapravo daje poseban ukus!
Ako već niste, sada obavezno morate da probate sjajnu begovu čorbu po tradicionalnom receptu

Ako već niste, sada obavezno morate da probate sjajnu begovu čorbu po tradicionalnom receptu

Danas vam predstavljamo tradicionalno jelo koje se dugo sprema na ovim prostorima.

Garantovano ćete se oduševiti.

Mnogi koji vole jela „na kašiku“ nikada neće odbiti porciju ukusne begove čorbe, specijaliteta koji se tradicionalno priprema u Bosni i Hercegovini. Poseban ukus ovoj čorbi daju različito povrće – uz obaveznu bamiju i dosta mesa, kao i činjenica da se čorba satima krčka na tihoj vatri.

Sastojci:

700 gr pilećeg mesa (mešavina filea i krilaca)

1 kriška korena celera

1 veća šargarepa

1 veći koren peršuna

1 pileća kocka za supu

1 mala kašika soli

1 kašika limunovog soka

1 kašika brašna

2 kašike pavlake za kuhanje

sitno sjeckan peršun

bamije

Priprema:

Povrće isjecite na kockice. Bijelo meso također isjecite i posolite, zajedno sa krilcima. Krilca malo propržite u šerpi u kojoj ćete kuhati čorbu tek da se zarumene. Kada ih izvadite stavite povrće i bijelo meso, malo propržite, pa vratite krilca. Nalijte vodom da pokrijete sve i dodajte kocku za supu. Kada prokuha izvadite krilca.

Bamije prethodno malo prokuhajte u vodi, pa ih dodajte u čorbu. Kuhajte sve na tihoj vatri, ali je bitno da sve vrijeme vrije. Kašiku brašna razmutite u malo ulja i dodajte u čorbu. Pred sam kraj dodajte sjeckani peršun i pavlaku za kuhanje. Kuhajte još nekih 10-15 minuta uz povremeno mješanje. Ukoliko želite da čorba bude kiselija možete prilikom kuhanja nacjediti malo limuna.

Ne propustite