AMERIKU POTRESA NAJVEĆI ŠPIJUNSKI SKANDAL: Posljedice haosa mogu biti užasne po cijeli svijet!

Svijet
AMERIKU POTRESA NAJVEĆI ŠPIJUNSKI SKANDAL: Posljedice haosa mogu biti užasne po cijeli svijet!
Mnoštvo tajnih dokumenata Pentagona koji su procurili u javnost, a ubrzo potom završili na društvenim mrežama bacili su novo svjetlo na stanje rata u Ukrajini, pokazujući koliko su Sjedinjene Države duboko prodrle u ruske vojne i obavještajne službe.

Mnoštvo tajnih dokumenata Pentagona koji su procurili u javnost, a ubrzo potom završili na društvenim mrežama bacili su novo svjetlo na stanje rata u Ukrajini, pokazujući koliko su Sjedinjene Države duboko prodrle u ruske vojne i obavještajne službe.

Međutim, pored informacija o ratu u Ukrajini otkriveno je i da Amerika aktivno špijunira mnoge zemlje, pa i svoje saveznike, koji su sada u panici zbog podataka koji, čini se, lako mogu završiti na nekoj društvenoj mreži poput Tvitera.

Prvi fajlovi koji su dospjeli u javnosti dali su sumornu procjenu snage moskovske ratne mašinerije. Ipak, američki obavještajci sugerišu i da je ukrajinska vojska u teškom stanju.

Obavještajni izvještaji pokazuju da Sjedinjene Države špijuniraju ukrajinske vojne i političke lidere, kao i druge važne američke saveznike, uključujući Izrael i Južnu Koreju.

Dokumenti koji su procurili su već zakomplikovali odnose sa zemljama saveznicama, izazivajući sumnju u sposobnost Amerike da čuva svoje tajne.

Jedan visoki američki zvaničnik nazvao je curenje „masovnim kršenjem obaveštajnih podataka“. FBI je započeo istragu i pokušaće da brzo pronađe izvor curenja, rekli su zvaničnici, a prenosi Njujork tajms.

Evo šta se zna o dokumentima i posljedicama koje je njihovo izlaganje imalo širom svijeta.

Krvava bitka za Bahmut

Ukrajinska vojska bila je blizu gubitka ključne bitke u ratu, navodi se u tajnim dokumentima. Jedan, slab put za snabdjevanje ukrajinskih vojnika koji se bore na ulicama istočnog grada Bahmuta je bio zapaljen.

Ova strašna procjena borbi u Bahmutu, jednoj od najdugovječnijih i najsmrtonosnijih bitaka ruskog rata u Ukrajini, pojavljuje se u novoj seriji povjerljivih dokumenata u kojima se, čini se, detaljno navode tajne američke nacionalne bezbjednosti.

Procjena obuhvata samo jedan trenutak, od kraja februara, u sada već desetomjesečnoj borbi za Bahmut, univerzitetski i rudarski grad srednje veličine od malog strateškog značaja, ali koji su obe strane opteretile političkim značenjem.

Grad je sada uglavnom u ruševinama, dok požari prožimaju zgrade, a vojnici se bore u žestokoj borbi, blok po blok .

Ipak, šira slika nije bila tajna. Ruske snage su zatvorile puteve za snabdjevanje u februaru, prema vojnim dnevnim brifinzima i javnim komentarima vojnika koji se bore u toj oblasti, prije nego što je Ukrajina poslala pojačanje. Borbi su se pridružile razne elitne jedinice.

Ova borba, do koje je došlo nakon što je obavještajna procjena napisana, bila je uspješna u potiskivanju ruskih snaga dovoljno daleko od puteva da bi se omogućilo snabdjevanje vojnika u gradu i evakuacija ranjenih.

Vagnerov uticaj seže daleko izvan Ukrajine

Ruska plaćenička grupa Vagner, poznata po vojsci bivših zatvorenika i ubistvu najmanje jednog izdajnika maljem, ostaje moćna sila, sa uticajem ne samo u Ukrajini, već i širom svijeta, pokazuju dokumenta Pentagona.

Vagner aktivno radi na osujećivanju američkih interesa u Africi i istraživao je širenje na Haiti, sa ponudom da pomogne vladi te zemlje u sukobu sa nasilnim bandama.

Visoki američki zvaničnici rekli su da Federalni istražni biro radi na utvrđivanju izvora curenja. Zvaničnici su priznali da se čini da su ti dokumenti legitimni obavještajni i operativni izvještaji koje je sastavio Zajednički štab Pentagona, koristeći izvještaje vladine obavještajne zajednice, ali da je barem jedan izmjenjen u odnosu na original u nekom kasnijem trenutku.

Prema jednom povjerljivom dokumentu, Vagnerovi plaćenici su se tajno sastali sa „turskim kontaktima“ u februaru, klizeći na teritoriju NATO-a u potrazi za oružjem i opremom za borbu u Ukrajini.
 

Ne propustite