Dirljive scene nakon povratka ukrajinske djece s okupirane teritorije!

Aktuelno
Dirljive scene nakon povratka ukrajinske djece s okupirane teritorije!
Grupa od 31 ukrajinske djece ponovo se sastala sa svojim porodicama nekoliko mjeseci nakon što su odvedena iz svojih domova i preseljena na teritorije pod ruskom okupacijom.

Grupa od 31 ukrajinske djece ponovo se sastala sa svojim porodicama nekoliko mjeseci nakon što su odvedena iz svojih domova i preseljena na teritorije pod ruskom okupacijom.

Ekipa CNN-a na terenu u Kijevu gledala je kako posljednja djeca izlaze iz autobusa u subotu kako bi zagrlili svoje najbliže koji su ih čekali, a mnogi nisu mogli sudržati suze.

“Otišli smo u ljetni kamp na dvije sedmice, ali smo tamo zapeli šest mjeseci”, rekao je jedan od tinejdžera koji se vratio kući, Bogdan, 13, grleći svoju majku, dodavši kako je jako sretan što se vratio, prenosi CNN.

Bogdanova majka, Iryna, 51, rekla je da je dobila vrlo malo informacija o svom sinu u šest mjeseci koliko su bili razdvojeni.

“Nije bilo telefonske veze. Bila sam jako zabrinuta. Nisam znala ništa, je li bio zlostavljan, što mu se događa. … Ruke mi se još uvijek tresu”, rekla je.

Okupljanje je koordinirala humanitarna organizacija Save Ukraine. Grupa kaže da je sada završila pet misija vraćajući kući ukrajinsku djecu za koju kažu da ih je Rusija prisilno deportirala, što Rusija negira.

Djeca – koja su vukla kofere i torbe s stvarima, a neki su u rukama držali plišane životinje – u pratnji članova porodice, prešla su granicu pješice dan ranije i dočekali su ih volonteri prije nego što su ih ukrcali u autobus za ukrajinsku prijestolnicu.

“Zahvaljujući našem zajedničkom i koordiniranom radu ponovno proživljavamo ove nevjerovatne emocije kada djeca nakon duge razdvojenosti trče preko rodne zemlje u zagrljaj svojih porodica. Kada vidite suze radosnice na licima mladih Ukrajinaca, shvatite da nije sve uzalud”, rekao je osnivač Save Ukraine Mykola Kuleba na konferenciji za novinare.

Navodi o raširenoj prisilnoj deportaciji djece iz Ukrajine u Rusiju temelj su optužbi za ratne zločine koje je Međunarodni krivični sud prošlog mjeseca podigao protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina i više dužnosnice Marije Lvove-Belove.

U izvještaju objavljenom u februaru detaljno su navedeni navodi o ekspanzivnoj mreži desetaka kampova u kojima su djeca prolazila “političku reedukaciju”, uključujući akademsko, kulturno i, u nekim slučajevima, vojno obrazovanje usmjereno na Rusiju.

Šef Ureda predsjednika Ukrajine nedavno je procijenio da je ukupan broj djece koja su prisilno odvedena iz svojih domova najmanje 20.000. Kijev je rekao da su hiljade slučajeva već pod istragom.

Rusija je negirala da čini bilo što nezakonito, tvrdeći da dovodi ukrajinsku djecu na sigurno.
 

Ne propustite