KAKO IZAĆI IZ CRNE U PLAVU BOJU KOSE? Stručnjaci otkrivaju kako što prije promijeniti boju, a ovako izgleda proces!

Moda i ljepota
KAKO IZAĆI IZ CRNE U PLAVU BOJU KOSE? Stručnjaci otkrivaju kako što prije promijeniti boju, a ovako izgleda proces!
Ako ste odlučili da ovog proljeća napravite veliki korak odnosno na prelazak iz smeđe u plavu boju kose onda će vam ovi savjeti dobro doći.

Ako ste odlučili da ovog proljeća napravite veliki korak odnosno na prelazak iz smeđe u plavu boju kose onda će vam ovi savjeti dobro doći. Promjena boje kose i prelazak u plavuše nije tako jednostavan proces kao što je na primjer šišanje na kratko ili izbor stepenaste frizure ili pak izvlačenje pramenova. Potrebno je da se dobro raspitate o svemu da ne biste u potpunosti upropastili svoju kosu.

Postupak prelaska iz crne u plavu boju kose zahtijeva vrijeme i trebalo bi ići korak po korak. Također, da ne bi došlo do prevelikog oštećenja kose, najbolje bi bilo da to radite kod frizera.

Pri prvom tretiranju crne kose nije moguće posvijetliti kosu za mnogo nijansi. Prvi korak je izvlačenje toplije nijanse koja u sebi ima čokoladne tonove. Tek pri sljedećem farbanju kose, koje se preporučuje nakon šest mjeseci ili godinu dana, možete očekivati pepeljaste nijanse na svojoj kosi, piše makeover.rs.

Postoji više faktora od kojih zavisi koliko će proces same transformacije kose trajati. Tu prije svega mislimo na sljedeće:

Kvalitet dlake – tanja dlaka mora češće da se hidrira i tretira proizvodima za profesionalnu njegu kose.
Koliko dugo je tretirana crnom farbom – dugogodišnje farbanje kose u crno zahtijeva duži proces željene transformacije.
Kojom vrstom farbe je tretirana – da li je u pitanju prirodni preparat, poput kane ili profesionalna farba. Ukoliko je kana u pitanju, ni svi koloristi ovog svijeta vam ne mogu pomoći.
Da li je farbana cijela dužina kose u crno ili samo korijen pri svakom tretiranju.

Koraci pri prvom posvijetljavanju kose

U zavisnosti od toga koliko dugo ste kosu farbale u crno, na koji način ste to radile, kao i stepen oštećenja i vitalnosti kose, proces transformacije će se razlikovati. Uslijed kompleksnosti samog procesa, mnogi profesionalni frizeri ne nude ovu uslugu. Veoma je bitno da znate da crnu boju kose pri prvom tretiranju možete posvijetleti za najviše četiri tona. Ukoliko se uzme u obzir da je crna boja obilježena brojem dva, pri prvom farbanju kose možete je u najboljem slučaju posvijetliti do broja šest.

Kako izgleda proces

Blanširanje cijele dužine kose
Nijansiranje korijena kose bojom koja je najpribližnija prirodnom korijenu dlake zbog lakšeg održavanja
Ispiranje blanša kada se dobije crvenkasto-narandžasti odsjaj kose
Nanosi se preliv za kosu koji u sebi mora da sadrži određenu crvenkastu nijansu
Post kolor tretman koji sadrži vitamin E
Šišanje krajeva kose
Feniranje kose
Održavanje prelivom za kosu na mjesec dana
Blanširanje kose je osnovni korak kada se odlučite da vašu kosu posvijetlite i ofarbate u nešto svijetlije nijanse. Postoje dvije opcije kada je riječ o blanširanju korijena ili izrastka. Korijen se može farbati u prirodnu boju vaše kose (koja mora biti slična čokoladnoj nijansi o kojoj smo prethodno pisali) ili se cijela dužina kose blanšira, ukoliko želite istu nijansu u cijeloj dužini kose. Farbanje korijena kose u prirodnu boju kose će vam pomoći da kosu lakše održavate jer izrastak neće biti jako primjetan.

Vjerujemo da želite da izbjegnete zelenu boju nakon blanširanja (ili ima dama koje su sklone eksperimentisanju?), te je zbog toga bitno da se nakon blanširanja na kosu nanese farba za kosu koja sadrži crvenkastu nijansu. Kao krajnji rezultat prvog tretiranja i kolorizacije kose, ona se može posvijetleti za najviše četiri tona. Rezultat koji možete očekivati je čokoladna nijansa kose. Pri svakom sjledećem farbanju, kosa se može dodatno posvijeteleti ukoliko želite svijetlije tonove.
 

Ne propustite