METEOROLOG ČUBRILO OBJAVIO NAJNOVIJU VREMENSKU PROGNOZU: Stiže snijeg i to ne samo na planinama!

Aktuelno
METEOROLOG ČUBRILO OBJAVIO NAJNOVIJU VREMENSKU PROGNOZU: Stiže snijeg i to ne samo na planinama!
Meteorolog Marko Čubrilo objavio je vremensku prognozu za sljedeću sedmicu.

Meteorolog Marko Čubrilo objavio je vremensku prognozu za sljedeću sedmicu.

U ponedjeljak će se preko nas po istočnoj periferiji anticiklona sa jezgrom nad središnjom Evropom spuštati veća količina hladnog vazduha, dok će nad Tirenskim morem uslijediti sekundarna ciklogeneza. Kao posljedica toga krajem dana će jače naoblačenenje uz padavine zahvatiti južni i dio srednjeg Jadrana, Crnu Goru, južnu, jugoistočnu, istočnu, zatim i dio središnje Srbije kao i istok BiH. U nizijama će u početku biti kiše, dok će iznad 700mnv pasati susniježica i snijeg. U toku dana uz dalje zahlađenje snažna granica u padu na oko 500mnv,a zatim i niže od toga.

Sa jačanjem ciklona čiji će se centar iz Tirenskog premiještati ka Jonskom moru usljediće širenje njegovog uticaja i na ostali dio regiona. Za razliku od proteklih nekoliko dana kada su modeli padavinsku zonu zadržavali južnije od Vojvodine , većeg djela BiH, istočne i središnje Hrvatske jutarnji proračuni većine modela (ECMWF, GFS, ICON, JMA..) šalju padavinsku zonu znatno sjevernije i zapadnije te bi padavine u utorak i srijedu zahvatila cijelu Srbiju, veći dio BiH, istočnu, središnju i dio zapadne Hrvatske.

Kako će usljediti dalje upad hladnog vazduha temperature bi bile dovoljno niske za pojavu snijega i to ne samo na planinama već u nizijama regiona i u koliko bi se jutarnje projekcije ostvarile značajan dio nizija regiona bi mogao imati rekodno visoke akumulacije snijega za april, dok bi planinski dio Srbije. C.Gore i djelova BiH mogao akumulirati i do oko 20cm snijega. Maksimumi bi se kretali od 0 do +6 stepeni Celzijusa, a duvao bi jak i vrlo jak sjeverni vjetar.

Vidjećemo kako će se simualcije ponašati do ponedeljka ali trenutno ansamble članovi ECMWF daju dosta jaku podršku za pojavu snijega u nizijama regiona.

Postepeno smirivanje vremena se očekuje od četvrtka kada bi se snijeg u predjelima ispod 700mnv brzo otopio, dok bi ipak sve do oko 10.04. ostalo hladnije od prosjeka uz povremenu pojavu padavina.

Zbog znanto više oblaka u odnosu na protekle simulacije opasnost od jakog mraza sredinom nedjelje je smanjena posebno u nizijama ali sa trenutnom porejekcijama velika opanost prijeti od nagomilavanja vlažnog, teškog, snijega na već procvjetalim granama.

Nove informacije večeras ili sutra prije podne ali u ovom momentu je sve izglednije jako zahlađenje i pojava kasnog snijega.

Svi iznijeti podaci i procjene su rezultat moje obrade i tumačenja numeričkih modela, za zvanične informacije pratite države prognostičke zavode.
 

Ne propustite