NASTAVLJA SE NEVIĐENI HAOS U MELBOURNEU: Mercedes se žalio, Verstappenu prijeti kazna i oduzimanje pobjede?

Automoto
NASTAVLJA SE NEVIĐENI HAOS U MELBOURNEU: Mercedes se žalio, Verstappenu prijeti kazna i oduzimanje pobjede?
,

Veliku dramu gledali smo danas u Melbourneu na utrci za Veliku nagradu Australije gdje je direkcija utrke napravila pravi finiš. Na kraju pobjedu je odnio Max Verstappen, no pojavile su se špekulacije da bi i Nizozemac mogao biti kažnjen i ostati bez trijumfa.

Verstappen je nastavio svoju dominaciju i uspio je da dođe do pobjede u Australiji iako nije baš briljantno počeo utrku.

Njega su na startu prestigli vozači Mercedesa, George Russell i Lewis Hamilton, ali nakon toga dešavanja na stazi išla su u prilog vozaču Red Bulla koji je uspio da dođe do prve pozicije i nove pobjede u ovoj sezoni.

No, mrlju na sve to bacila je direkcija utrke zbog cirkusa kojeg su napravili na startu. Utrka se prekidala čak tri puta, a haos na stazi donio je drugi restart kada je nekoliko vozača završilo van staze zbog čega se utrka ponovo prekinula.

Na kraju odlučeno je da poredak bude isti kao i prije tog restarta, osim što je Carlos Sainz kažnjen zbog kontakta s Alonsom iako je ta faza utrke nakon drugog restarta poništena, te je kazna za vozača Ferrarija izazvala lavinu kritika.

Na kraju je odvezen jedan krug iza sigurnosnog vozila kako bi se završila utrka, a Verstappen je zadržao prvo mjesto ispred Hamiltona.

No, iz Mercedesa su odmah uložili žalbu jer tvrde da je Max napravio grešku prilikom drugog restarta i da nije pozicinirao svoj bolid prema pravilima.

U prošloj utrci zbog iste stvari kažnjen je Fernando Alonso, te su iz Mercedesa odmah zatražili kaznu i za Verstappena. To bi značilo da bi pobjeda otišla u ruke Hamiltona, dok bi vozač Red Bulla značajno pao u poretku, piše sportsport.ba.

Međutim, teško je očekivati da će Verstappen biti kažnjen jer prema mišljenju mnogih nije uradio ništa previše sporno, ali sigurno da će biti zanimljivo čekati i konačnu odluku oko svega toga.

No, činjenica da su zbog iste stvari na prošloj utrci kažnjeni Alonso i Esteban Ocon i zbog toga u Mercedesu traže da se poštuju ista pravila i da je prema njima očito da Verstappen nije bio u pravilnom položaju prilikom ovog restarta.

Ne propustite