POSLANIK A.S. JE REKAO: Mome narodu u ramazanu je dato pet stvari koje nisu date nijednom drugom narodu prije njih

Ramazan
POSLANIK A.S. JE REKAO: Mome narodu u ramazanu je dato pet stvari koje nisu date nijednom drugom narodu prije njih
,

Mjesec je ramazan u kojem Allah, subhanehu ve te’ala, uvećava nagradu i obilno daruje.

Vrata dobra, svakom onome ko želi dobro, u ovom mjesecu se otvaraju. Mjesec Ramazan je mjesec dobrih i berićetnih djela, mjesec pomaganja i darivanja. „Ramazan je mjesec u kojem je objavljen Kur’an koji je uputstvo-putokaz ljudima i jasan dokaz pravog puta i razlikovanja dobra od zla.“ (Prijevod značenja El-Bekara, 185.)

Ramazan je mjesec ispunjen milošću, oprostom i oslobađanjem od vatre. Njegova prva trećina je milost. Druga trećina je oprost, dok je treća, zadnja trećina oslobađanje od vatre. Predanja koja govore o vrijednosti mjeseca Ramazana brojna su i poznata.

Tako u dva Sahiha, kod imama Buharije i Muslima, rahmetullahi ‘alejhima, od Ebu Hurejre, radijallahu ‘anh, se prenosi da je Vjerovjesnik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, je rekao: „Kada dođe mjesec Ramazan otvore se džennetska vrata, džehennemska zatvore i šejtani se vezuju u lance.“ Džennetska vrata se otvaraju u ovome mjesecu zbog mnoštva dobrih djela koja se u njemu čine, podstičući i na taj način vjernike da još više čine dobra djela.

Džehennemska vrata se zatvaraju zbog malog broja grijeha: vjernici u mjesecu Ramazanu mnogo više se bore sa svojom dušom i svojim strastima, pa manje i čine grijehe. Šejtani se vezuju u lance pa se ne puštaju ka onima prema kojima se inače puštaju i koje napadaju izvan mjeseca Ramazana. Imam Ahmed, rahmetullahi ‘alejh, bilježi od Ebu Hurejre, radijallahu ‘anh, da je Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, rekao: „Mome narodu u mjesecu Ramazanu je dato pet stvari koje nisu date nijednom drugom narodu prije njih:

● zadah iz usta postača Allahu, subhanehu ve te’ala, je ljepši od mirisa miska;

● meleki traže oprosta za postače sve dok se ne iftare;

● Allah, subhanehu ve te’ala, svaki dan uljepšava Svoj Džennet i govori: ‘Nadati se da moji dobri robovi odbace od sebe nedaće i tegobe pa se usmjere prema tebi’;

● u njemu se vežu neposlušni šejtani, pa se ne puštaju ka onima koje inače napadaju u drugim mjesecima

● i u zadnjoj noći opraštaju im se grijesi.“

Ne propustite