ISLAM MU NIJE RELIGIJA, ALI KAO DA JESTE: Najbolje djelo ovog ramazana viđeno je na Giuseppe Meazzi

Sport
ISLAM MU NIJE RELIGIJA, ALI KAO DA JESTE: Najbolje djelo ovog ramazana viđeno je na Giuseppe Meazzi
,

U toku je mjesec ramazana što za vjernike muslimane znači ustezanje od jela i pića od zore pa do zalaska sunca. Među postačima su i brojni fudbaleri za koje vrijeme iftara obično dolazi tokom utakmica.

Fiorentina je u subotu navečer ostavarila veliku pobjedu na gostovanju kod Intera, a konačan rezultat glasio je 0:1. Pobjednika je odlučio Giacomo Bonaventura u drugom poluvremenu.

Za Violu je cijeli meč odigrati Soyan Amrabat koji je postio, a iftario se bananom i čašom vode u samom finišu susreta na Giuseppe Meazzi.

Prema vaktiji sunce u Milanu je zašlo u 19:51 i u tom trenutku je nastupilo vrijeme iftara. Tada je uslijedio veliki gest Luce Ranierija.

Italijan koji je inače kršćanske vjeroispovijesti je odglumio povredu kako bi se Amrabat mogao iftariti.

Ranieri je odjednom pao na teren, a Amrabat je otišao do aut-linije gdje mu je osoblje iz Fiorentine dodalo flašicu vode i bananu kako bi mogao okončati post.

Sve se to dešavalo u prvoj minuti sudijske nadoknade, obojica su ostala na terenu i slavili su veliki trijumf svog tima.

Inače, u Seriji A nije dozvoljen prekid utakmica kako bi se igrači iftarili kao što je to slučaj u engleskom Premiershipu.

Kada su u pitanje ostale Lige petice možda najradikalniju odluku donijeli su u Francuskoj gdje je tamošnji Savez zabranio prekidanjem utakmica radi iftara te najavio žestoke sankcije ukoliko se prekrši pravilnik.

"Dobili smo upite o potencijalnom prekidu utakmica zbog ramazanskog posta. Prekidi utakmica zbog ramazana ne poštuju odredbe Statuta Fudbalskog saveza Francuske. Naš cilj je da branimo temeljne vrijednosti i želimo spriječiti bilo kakvu diskriminaciju osoba posebno zbog određenih političkih i vjerskih uvjerenja", navodi se između ostalog u saopštenju Saveza i dodaje se:

"Fudbalski savez Francuske (FFF) čvrsto drži do svojih stavova i šalje upozorenje svima da će svako ko prekrši ove odredbe biti podvrgnut disciplinskom postupku uz podsjećanje da se u našim takmičenjima zabranjuje govor mržnje i objave vjerske ili političke prirode", poruka je koju su poslali.

U Evropi je veliki broj fudbalera muslimana koji poste mjesec ramazana, a klubovi im uglavnom dozvoljavaju da poste.

Ne propustite