Kosovo: Nakon hapšenja muškarca zbog sumnje da je palio auta, Srbi prijete novim "ustankom"

Region
Kosovo: Nakon hapšenja muškarca zbog sumnje da je palio auta, Srbi prijete novim "ustankom"
Policija Kosova uhapsila je pripadnika srpske zajednice u Sjevernoj Mitrovici 1. aprila u okviru akcije za borbu protiv organizovanog kriminala i sprečavanja izvršenja krivičnih djela.

Policija Kosova uhapsila je pripadnika srpske zajednice u Sjevernoj Mitrovici 1. aprila u okviru akcije za borbu protiv organizovanog kriminala i sprečavanja izvršenja krivičnih djela.

Kako se navodi u saopćenju, policija je hapšenje izvršila nakon "intenzivnih istraga nadležnih policijskih jedinica".

Uhapšeni se sumnjiči za više krivičnih djela, među kojima su umješanost u napad na jedinicu Policije Kosova, "učešće ili organizovanje organizovane kriminalne grupe", "pokušaj ubistva", "izazivanje opće opasnosti" i "napad na službeno lice tokom vršenja službene dužnosti".

Ista osoba se sumnjiči da je zapalila automobile sa RKS (Republika Kosovo) tablicama u Zubinom Potoku, općini sa većinskim srpskim stanovništvom na sjeveru Kosova.

U posljednja tri dana na sjeveru je zabilježeno paljenje automobila sa kosovskim tablicama, koji su preregistrovani sa KM (Kosovska Mitrovica). KM tablice izdaju organi Srbije, a za Kosovo su nelegalne.

Ministar Policije Kosova Dželjalj Svećlja (Xhelal Svecla) je na svom Facebook nalogu napisao da je uhapšeni "aktivni pripadnik kriminalne strukture tzv. Civilne zaštite prethodno ranio oružjem dva (kosovska) policajca

Također je ocijenio da iza paljenja automobila na sjeveru stoji Beograd, odnosno da pokušava da kod građana izazove strah.

"Bezbjednosne agencije također imaju dokaze o njegovoj umješanosti u napade na infrastrukturu Kosova", napisao je on.

Srpska lista upozorava na 'reakciju Srba'

Srpska lista, najveća partija kosovskih Srba koja djeluje uz podršku Beograda, je hapšenje u Sjevernoj Mitrovici okarakterisala kao "nastavak maltretiranja srpskog naroda".

Ova partija ranije nije osudila paljenje automobila na sjeveru, a nije bilo reakcija ni iz zvaničnog Beograda.

Nakon hapšenja 1. aprila, u saopćenju za medije navode da je uhapšeno lice iz Zubinog Potoka "bez ijednog dokaza optužen za teška krivična djela".

Navode da će, u slučaju da se uhapšeno lice ne oslobodi, biti izazvana "reakcija Srba".

Da pojasnimo, to neće biti neko upozorenje već opći ustanak za zaustavljanje represije Aljbina Kurtija nad nedužnim građanima", navodi se u saopćenju.

Reagovala je i Kancelarija za Kosovo u Vladi Srbije uz navode da kosovski premijer Aljbin Kurti "izaziva haos i stvaranje nove krize".

"Kurti na svaki mogući način, putem svojih posilnih, pokušava da izazove tenzije na sjeveru Kosova i Metohije, kako bi isprovocirao reakciju Srba, koje bi potom optužio za potencijalnu eskalaciju situacije na terenu, samo da bi pobjegao od dijaloga i obaveza iz Ohrida koje se tiču formiranja ZSO (Zajednica opština sa srpskom većinom)", navodi se.

Šta je prethodilo?

Do ovih paljenja automobila dolazi nakon preregistracije sa KM (Kosovska Mitrovica) tablica na RKS. KM registarske oznake izdaju organi Srbije a Kosovo smatra nelegalnim, pa je prošle godine započet proces preregistracije u kosovskom sistemu.

Međutim, zbog tog pitanja je došlo do tenzija na terenu. Najprije su 31. jula zbog tog pitanja podignute barikade, a potom su u novembru Srbi napustili kosovske institucije na sjeveru jer je suspendovan direktor Policije za region sjever Nenad Đurić, koji je odbio da sprovodi odluku Vlade Kosova o preregistraciji na RKS tablice, piše Slobodna Evropa. 

U međuvremenu su Kosovo i Srbija, na insistiranje međunarodne zajednice, krajem novembra prošle godine postigli dogovor o registarskim tablicama u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa.

Kosovo je prihvatilo da obustavi proces preregistracije dok se Srbija složila da ne izdaje nove tablice za gradove na Kosovu.

Procjenjuje se da na sjeveru Kosova ima oko 10.000 automobila registrovanih na KM tablice.

Ne propustite