Dok su muškarci klečali i molili na Peristilu, ova je žena stala između njih i izvela svoj performans

Region
Dok su muškarci klečali i molili na Peristilu, ova je žena stala između njih i izvela svoj performans
Arijana Lekić-Fridrih je hodom s moliteljima do Peristila stavljala na tlo latice ruže u znak zaštite ženskih prava

Molitelji ugrožavaju prava žena kojih nema među njima, poručila je u subotu performansom "Tiha misa" multimedijalna umjetnica Arijana Lekić-Fridrih na splitskom Peristilu, reagirajući na klečanje muškaraca koji su molili krunicu.

Ovo je prvi put da je ta zagrebačka umjetnica u Splitu priredila svoj performans kojeg izvodi u Zagrebu prilikom klečanja muškaraca i molitve krunice.

imageimageimageimageLekić Fridrih je najprije ispred obližnje crkve dočekala molitelje koji su, kako tvrdi, primili pomazanje u crkvi, te je hodom s njima u procesiji do Peristila stavljala na tlo latice ruže "u znak zaštite ženskih prava".

"Ovo je predizborna godina, priprema se i referendum o zabrani prava na pobačaj, a mi nećemo dozvoliti da se ženama oduzimaju prava", rekla je novinarima.

Molitelji, po njenom tumačenju, zagovaraju autoritet muškaraca u obitelji te da "oni odlučuju o pobačaju".

Također, kaže, molitelji bi trebali moliti za žene žrtve muškog nasilja, spomenuvši pri tom i prošlogodišnje ubojstvo žene u splitskoj trgovini Lidl koje je počinio muškarac.

Tijekom trajanja molitve krunice i klečanja muškaraca na Peristilu, Lekić-Fridrih je najprije stajala na stepenicama Peristila, potom je sišla i stala ispred licem okrenutim prema moliteljima. Na kraju molitve je i prošetala između njih.

Ona je tom prigodom bila odjevena u bijelu majicu s natpisom "Nepokoreni". Nekoliko žena iz udruge Domina koje su podržale performans, nosilo je kišobran s natpisom "Samo ljubav."

"Molitelji prije molitve dobiju pomazanje u crkvi i oko toga bi se trebao izjasniti Kaptol", naglasila je Lekić- Fridrih.

Poručila je kako inicijativa molitelja "nema nikakve veze s kršćanskim vrijednostima i s onim u što pravi vjernici vjeruju".

Kazala je kako su klečanje i molitve na Peristilu u Splitu specifični jer "autobusom iz Poljske dovezu molitelje."

Molitelji za sebe tvrde da su "Marijini ratnici", a na molitvu na Peristil donijeli su kip Gospe fatimske te zastave s Marijinim likom i hrvatsku državnu zastavu.

Ne propustite