DANAS POSIJETE, ZA 2 SEDMICE BERETE I JEDETE: Biljka koju možete uzgajati i u saksijama na balkonu

Praktična žena
DANAS POSIJETE, ZA 2 SEDMICE BERETE I JEDETE: Biljka koju možete uzgajati i u saksijama na balkonu
-

Rukula, rikola ili riga je ustvari brzorastuća salata koja je često znala krasiti vrtove naših starih.

Uz malo dobre volje, na malom prostoru možete uzgojiti rukolu koja će dobro doći uz salate ili kao dodatak nekim jelima poput pizze, tjestenine..

Najbolje je ukoliko se koristi svježa i mlada, jer stariji listovi daju dodatno gorak ukus.

Veoma je zdrava, a njeni listovi bogati kalcijumom, folnom kiselinom, magnezijumom, željezom i vitaminima C i A. Rukola brzo raste i možete je posaditi u saksiji na manje ili više osunčanom mjestu. Dobro je brati listove dok su manji jer su manje gorki.

Kako posaditi rukolu?

Gajenje ove biljke nije pretjerano komplikovano i zahtjevno. Veoma je otporna na sve vremenske uslove tako da je možete uzgajati tokom čitave godine.

Ukoliko živite u stanu ili kući i nemate komad zemlje gdje biste “eksperimentisali“ sa nekim začinima ili salatama, rukolu možete uzgajati i u saksiji.

Za početak vam je potrebno sjeme rukole koje možete kupiti u svakoj poljoprivrednoj apoteci. Sadnju možete početi u plastičnim čašicama ili u saksiji.

Najbolje bi bilo ako biste na svakih sedam dana zasadili nekoliko sjemena jer ćete tako imati svježu biljku spremnu za branje na svakih par dana.

Proljeće ili jesen, idelano je vrijeme za sadnju. Kada se sjeme posadi na zatvorenom, do prve berbe će doći za dvije sedmice.

Postavite nekoliko sjemenki u saksiju, stavite pored prozora ili na terasu i sačekajte da nikne. Tada je možete presaditi u veće posude i napraviti malo razmaka između sadnica.

Biljka nije osjetljiva na sušu ali ipak bi bilo dobro da je zalijevate kako bi se brže i ljepše razvijala, a isto tako ukoliko je ne zalijevate redovno dobićete veoma gorak ukus salate.

Saksije rukole na terasi postavite negdje gdje je hladovina.

Kao što možete zaključiti, naše područje je veoma dobro za uzgoj ove biljke jer joj ni niske temperature neće škoditi. Naravno, ukoliko temperature padnu veoma nisko biljku ćete zaštititi na neki način, a najbolje bi bilo da je unesete u zatvoreni prostor, ili da je ogradite sa nečim kako cijela saksije ne bi zaledila.

Kao što pretpostavljate, količine koje ćete dobiti na ovaj način nisu nešto velike, ali ukoliko je posadite na svakih par dana imaćete količine koje su dovoljne za vas.

Ako posijete rukolu u saksiju za cvijeće, pazite da sjeme ne posijete preblizu, jer iako će vjerojatno sve niknuti, malo po malo umrijet će zbog prenapučenosti. Odvojite sjemenke nekoliko 15 cm jednu od druge.

Ukoliko posjedujete vrt, rukolu iz saksije presadite kada bude oko 2 cm visoka. Razmak u redu bi trebao biti oko 4-5cm, a razmak između redova 20-ak cm.

Kada dođe vrijeme za berbu, visina biljke će biti između 7 i 8 cm. Makazama je sijecite 2 do 3cm od tla, i na taj način će biljka ponovo izrasti a vi ćete uskoro imati nov prinos svježe salate.

rukola4

Kao što ste zaključili gajenje rukole u saksije je itekako moguće. Na ovaj ili sličan način se može gajiti ne samo rukola, već mnoštvo biljka.

Zbog čega je dobro uvrstiti rukolu u ishranu

Bogata je vitaminom A, on je snažan antioksidant, veoma je dobar za zdravlje kože, kostiju, zuba a isto tako i za oči.

Vitamin C, koji sadrži u velikim količinama poznat je kao snažan antioksidant. On štiti organizam od pojave raka, a isto tako jača imunitet i štiti nas od prehlada i gripa.

Mnoge studije su pokazale da ova biljka sprječava nastanak nekih tipova kancera. Rukola je bogata antioksidantima koji sprječavaju aktivnosti slobodnih radikala u organizmu.

Bogata je mineralima kao što su kalcijum, kalijum, gvožđe, fosfor i mangan.

Sadrži visok nivo hlorofila koji štiti jetru od alfatoksina. Upravo zbog toga najbolje je da se jede sirova.

Vlakna iz ove biljke pomažu u čišćenju debelog crijeva i pospješuju probavu.

Velike količine hlorofila koje rukola sadrži pospješuju proces detoksikacije organizma.

Ne propustite